Ez az gyümölcsdesszert olyan, mint a whisky. Ahogy telik az idő, annál jobb. Ajánlom azoknak, akik szeretik a dús édességeket, az olyan süteményt, ami kenyérként is megállja a helyét- Tartalmassága miatt az édesszájúaknak akár reggeliként is jól muzsikál. De nem a hagyományos értelemben vett édesszájúaknak, hanem az aszalt és a nem aszalt gyümölcsök kedvelőinek, a hagyományos, "alap alapanyagok" híveinek.
Bár a lyoni cukrász-világbajnokságon nem ez vinné el a legszebb tányérdesszert díját, de ki ne fogyasztana szívesebben a téli hónapokban egy angliai kis városkában egy szelet gyümölcskenyeret a dél-koreaiak Pallasz Athéné mítoszának cukorszobránál?
Krémbevágóan fontos kiemelni a jó időben, jó helyen-elv szerepét. Itt, az:
Egyszerűből nagyszerűt.
Krémbevágóan fontos kiemelni a jó időben, jó helyen-elv szerepét. Itt, az:
Egyszerűből nagyszerűt.
Hozzávalók (egy őzgerinc forma)
- 125 g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 90 g barna cukor
- 30 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 125 g vaj/margarin
- 1 nagy vagy 2 kis tojás
- 1 evőkanál meleg tea
- 1,5 jonatán alma
- 40 g durvára vágott dió
- 30 g aszalt szilva/sárgabarack
- 30 g mazsola
- csipet só
A megtisztított, megmosott mazsolát legalább 10 percre teába áztatjuk.
A lisztet, a sütőport és a fűszereket egy tálba összeszitáljuk. Hozzáadjuk a háromféle cukrot, a puha zsiradékot(vajat/margarint) és a tojást. Robotgéppel alacsony fokozaton egyenletessé dolgozzuk.
A lisztet, a sütőport és a fűszereket egy tálba összeszitáljuk. Hozzáadjuk a háromféle cukrot, a puha zsiradékot(vajat/margarint) és a tojást. Robotgéppel alacsony fokozaton egyenletessé dolgozzuk.
Az almákat meghámozzuk és nagy lyukú reszelővel lereszeljük. Ezt a dióval és az aszalt gyümölcsökkel együtt a masszához adjuk, de már csak kézzel keverjük.
A sütőformát kivajazzuk és liszttel meghintjük.
Beleöntjük és elsimítjuk benne a masszát. Középen sülés közben mindig magasabbra emelkedik a tészta, így nyersen a közepén készítsünk egy mélyebb "árkot" (ezzel két oldalra húzva a masszát) és így egyenesebb lesz a felszíne a kész sütinek.
180°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel körülbelül egy óra alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. (Ha nagyon barnulna a teteje, akkor fedjük be alufóliával!)
180°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel körülbelül egy óra alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. (Ha nagyon barnulna a teteje, akkor fedjük be alufóliával!)
Kihűlve, ízlés szerint porcukorral meghintve, szeletelve tálaljuk. Sokáig frissen eláll, természetesen csak ha alaposan letakarjuk alufóliával.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése