2013. február 3., vasárnap

Almás gyümölcskenyér


Ez az gyümölcsdesszert olyan, mint a whisky. Ahogy telik az idő, annál jobb. Ajánlom azoknak, akik szeretik a dús édességeket, az olyan süteményt, ami kenyérként is megállja a helyét- Tartalmassága miatt az édesszájúaknak akár reggeliként is jól muzsikál. De nem a hagyományos értelemben vett édesszájúaknak, hanem az aszalt és a nem aszalt gyümölcsök kedvelőinek, a hagyományos, "alap alapanyagok" híveinek. 
Bár a lyoni cukrász-világbajnokságon nem ez vinné el a legszebb tányérdesszert díját, de  ki ne fogyasztana szívesebben a téli hónapokban egy angliai kis városkában egy szelet gyümölcskenyeret a dél-koreaiak Pallasz Athéné mítoszának cukorszobránál? 
 Krémbevágóan fontos kiemelni a jó időben, jó helyen-elv szerepét. Itt, az:
Egyszerűből nagyszerűt. 


Hozzávalók (egy őzgerinc forma) 

  • 125 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 90 g barna cukor
  • 30 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 125 g vaj/margarin
  • 1 nagy vagy 2 kis tojás 
  • 1 evőkanál meleg tea 
  • 1,5 jonatán alma
  • 40 g durvára vágott dió
  • 30 g aszalt szilva/sárgabarack
  • 30 g mazsola
  • csipet só
A  megtisztított, megmosott mazsolát legalább 10 percre teába áztatjuk.
A lisztet, a sütőport és a fűszereket egy tálba összeszitáljuk. Hozzáadjuk a háromféle cukrot, a puha zsiradékot(vajat/margarint) és a tojást. Robotgéppel alacsony fokozaton egyenletessé dolgozzuk. 
Az almákat meghámozzuk és nagy lyukú reszelővel lereszeljük. Ezt a dióval és az aszalt gyümölcsökkel együtt a masszához adjuk, de már csak kézzel keverjük.
A sütőformát kivajazzuk és liszttel meghintjük. 
Beleöntjük és elsimítjuk benne a masszát. Középen sülés közben  mindig magasabbra emelkedik a tészta, így nyersen a közepén készítsünk egy  mélyebb "árkot" (ezzel két oldalra húzva a masszát)  és így egyenesebb lesz a felszíne a kész sütinek.
180°C-ra előmelegített sütőben, alsó-felső sütéssel körülbelül egy óra alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. (Ha nagyon barnulna a teteje, akkor fedjük be alufóliával!)
Kihűlve, ízlés szerint porcukorral meghintve, szeletelve tálaljuk. Sokáig frissen eláll, természetesen csak ha alaposan letakarjuk alufóliával.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése