Hmmm, ez a vajas, tejfölös pogácsa igazi manna. Emlékszem egy vasárnap este sütöttem. Volt vagy 10 óra, mire tálalásra kész állapotba került.
- "Persze csak megkóstolom, hogy milyen már. " Anyukám ugyanígy. Én 11-ig számoltam az én "épphogycsakcsipegetekbelőlémet". Igazán pikáns ízt ad neki az, hogy mind a margarinból, mind a tejfölből csak bébi adag van benne a többi mennyiséget nézve.
És a legfontosabb, az persze a méret. :) Gyönyörű magas lett. Győzelem!
Hozzávalók (6 személyre)
- 80 dkg finomliszt
- 25 dkg margarin/vaj
- 5 dkg élesztő
- 4 dl tejföl
- 3 kiskanál só
- 1 kiskanál cukor
- 2 db tojás
- 0,5 dl tej
A fél dl langyos(!)tejben egy kiskanál cukorral futtasd fel az élesztőt. Akkor jó, ha szépen serceg, majd amikor a letakart tányér alatt szépen emelkedik, duzzad.(ez kb. 10 perc az élesztő frissességétől függően).
Gyúrd össze a többi hozzávalóval. Mindezt addig folytasd, amíg a tészta össze nem áll és szép egységes nem lesz.
Keleszd langyos, huzatmentes helyen kb. 10 percig. (a tálat takard le egy konyharuhával)
Utána nyújts szét és hajtogasd: fölülről lefelé, lentről felfelé, jobbról balra az egyharmadát, a másik harmadát pedig alája hajtjuk.
Ezek után 10-15 percig pihentesd, majd ismételd meg a nyújtást és a hajtogatást.
Ez a perceket összeadva egyértelműen és tagadhatatlanul hosszú folyamat. De a jobbik, mivel nem a munka hosszú, hanem a várakozási idő.
2 cm vastagra nyújtsd ki a tésztát, keresztbe és hosszába csíkozd be szépen egy késheggyel, majd 4-5 cm átmérőjű pohárral, pogácsa szaggatóval szaggasd ki.
A tetejét felvert tojással kend meg, és előmelegített sütőben 200°C, 25 percig, aranybarnáig süsd.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése