2011. június 9., csütörtök

Cseresznyés csempe






Cseresznyés lepényt sütöttünk, mivel Anyukámat egy kedves tanítványa egy jókora zacskó gyönyörű, feszes, ropogós bio cseresznyével ajándékozta meg.
Ez a recept nagyon egyszerű a „morzsa-technika” miatt. És nagyon finom. Szerintem.
Vittem is a lenti „szomszédoknak”. A „függönyös néninek” és az órás bácsinak. Egyikőjük nevét sem tudom, de szívből kedvelem őket. A függöny szalonos néni átalakította az egyik ruhámat és nem fogadott el pénzt, mert „vele nagyon hosszú idő óta nem viselkedett egyetlen szomszéd sem ennyire szépen, és mi mindig csak jót adunk neki.” Ezt szerintem maximum a szülinapi tortámból való vitelre érthette és arra, hogy mindig benyújtózunk egy mosolyra a biciről. Az órás bácsi sem fogadott el pénzt az új órámból való szem kivételénél, elvégre is, ahogy ő mondta, szomszédok vagyunk.
Hm. Olyan Szomszédok sorozat feeling Született feleségekkel vegyítve. Szerettem a Szomszédokat. Leszámítva a zsörtölődő Lenke nénit és az okos buggyant tojás Etust. De velük együtt is élvezetes volt. Nőtt a benzin és a párizsi ára és Vágási Feri a nyomda után még otthon is munkára kényszerült a commondore-on. Valós problémák, valós kapcsolatok.
Talán minden efféle jó csak egy sütin és egy mosolyon múlik. Ha őszinte. 


Hozzávalók (gáztepsinyi)

  • 10 tojás
  • 8 dkg vaj
  • 26 dkg cukor
  • 170 g morzsa
  • 1/2 kg kimagozott, felezett cseresznye

A tojássárgákat keverd habosra géppel a vajjal és a cukor 3/4-ével. 
A tojásfehérjét csapasd keményre a letisztított keverőfejekkel. (ez fontos, mert ha a fehérjéhez sárgája keveredik soha nem lesz tökéletesen kemény. A bomba sikert egy mokkáskanálnyi sóval, vagy egy teáskanálnyi citromlével tudod elérni. Ezt a fehérjéhez add.)
Gondolom tudod milyen a megfelelően kemény hab. Ha a tálat megfordítva a fejed felé emeled és a frizkód ép marad, nem pedig hab állagú pakolásos. :)
A jó habhoz hozzáadod a maradék cukrot és simára kevered.
Egy hosszú kanállal add a sárgájához kevergetve a morzsát. 
Ez után a habot is tedd hozzá nagyon könnyed mozdulatokkal, hogy jó levegős legyen a dolog.
Béleld ki a tepsit sütőpapírral, majd öntsd bele a masszát. A közepéről kezd a borítást, aztán egyengesd el szépen. Rakosgasd vagy borítsd rá a cseresznyéket és uzsgyí a sütő, nincs idő, nem tesz jót a sütinek.
Légkeveréses sütőnél 160°C-on 18-20 percig süsd, gázsütésnél 170°C-on kb. 15 percig. 
Tűpróba, majd hagyd hűlni és hidegen szeletelheted is.


6 megjegyzés: