Ez egy teljesen eseménytelen antireceptáriánus recept. Eseménytelen, mert egy szegedi hetem után haza érkezve este úgy éreztem, nekem sütnöm kell. Este. Éjjel. Mert ez 22 órát takar. A végzés hajnali 1-et. Ez az antireceptáriánusság, azaz a recept "semmibe vételéből" fakadt.
- Nincs mini gyümölcstortaformám. És?
- Sütöm a meglévő formára méretezve.
- Nem akarok ezt-azt belerakni.
- Akkor nem rakok.
Éééés így született meg ő. "Aki" nagyon finom lett. Dicshimnuszba fontam a fogam alatt recsegő, és az omlós tésztával hepciáskodó málnaszemeket. Akiket persze hősiesen megvédett A csoki.
Hozzávalók (6db tortaformában, 12 muffin tálban)
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt + a formához
- 10 dkg cukor
- 12 dkg vaj + a formához
- 1 tojás
A töltelékhez:
- 50 dkg vegyes piros gyümölcs (eper, meggy, málna, ribizli) /fagyasztott, vagy friss/
- 3 dkg cukor
- 2 evőkanál étkezési keményítő
- 5 dkg fehér csokoládé
- 1 dl tejszín
- 1 csomag vaníliás cukor
- 6 evőkanál mandulaforgács
A lisztet, a cukrot és egy csipet sót keverj össze. Add hozzá a vajat kisebb darabokban, majd a tojást. A robotgép keverőspiráljával dolgozd össze az előzőket majd kézzel kicsit gyúrd át és oszd 6 egyforma darabra. Kicsit ellapogatva csomagod fóliába és tedd a hűtőbe kb. 1 órára.
A gyümölcstortaformákat vajazd- és lisztezd ki. Amikor még nem volt ilyen formám (nem mintha ma lenne, mert ma szuflé tálban készítem) muffin tepsibe tettem.
A gyümölcstortaformákat vajazd- és lisztezd ki. Amikor még nem volt ilyen formám (nem mintha ma lenne, mert ma szuflé tálban készítem) muffin tepsibe tettem.
A sütőt 200°C-ra melegítsd elő.
A tészta csomagokat lisztezett deszkán, illetve pulton egyenként kb. 16 cm átmérőjű körré nyújtsd ki, és nyomkodd a formákba. (A tészta nagysága természetesen függ attól is, hogy milyen formával dolgozol.) Fontos, hogy a peremére is dolgozd ki az anyagot.
Az alját villával szurkáld meg.
Teríts rá sütőpapírt, majd nehezéknek egy-egy szárazbabot tegyél a papírra több helyre, hogy a felszálló meleg levegő ne tudja majd felemelni és így a kosárkák csak alulról piruljanak.
Kb. 15 percig süsd.
A tortácskáidat a formában hagyd kihűlni.
A gyümölcsöket tisztítsd és mosd meg majd csepegtesd le.
Tedd egy lábasba és önts alá 1 dl vizet, és a cukrot, majd forrald fel. Ezt 2-3 percig végezd.
A keményítőt keverd simára 4 evőkanál vízzel. Ezt öntsd a gyümölcsökre. Ez után forralj még egyet rajta. Hagyd hűlni olykor meg-megkeverve hogy ne bőrösödjön be.
A csokoládét törd össze és vízfürdőben olvaszd fel.
A tortácskákat vedd ki a formából, kend meg a csokoládéval az oldalukat és aljukat, majd hagyd száradni.
A gyümölcsöket oszd szét a formákba.
A tejszínt verd kemény habbá a vaníliás cukorral (habfixáló is mehet bele, ha nem azonnali fogyasztásra szánod), és nyomd a gyümölcsökre.
Díszítheted mandulával.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése