2011. június 10., péntek

Málnai szeretetszolgálat.






Ez egy teljesen eseménytelen antireceptáriánus recept. Eseménytelen, mert egy szegedi hetem után haza érkezve este úgy éreztem, nekem sütnöm kell. Este. Éjjel. Mert ez 22 órát takar. A végzés hajnali 1-et. Ez az antireceptáriánusság, azaz a recept "semmibe vételéből" fakadt.
- Nincs mini gyümölcstortaformám. És? 
- Sütöm a meglévő formára méretezve.
- Nem akarok ezt-azt belerakni. 
- Akkor nem rakok. 
Éééés így született meg ő. "Aki" nagyon finom lett. Dicshimnuszba fontam a fogam alatt recsegő, és az omlós tésztával hepciáskodó málnaszemeket. Akiket persze hősiesen megvédett A csoki.


Hozzávalók (6db tortaformában, 12 muffin tálban)

A tésztához:
  • 20 dkg finomliszt + a formához
  • 10 dkg cukor
  • 12 dkg vaj + a formához
  • 1 tojás

A töltelékhez:
  • 50 dkg vegyes piros gyümölcs (eper, meggy, málna, ribizli) /fagyasztott, vagy friss/
  • 3 dkg cukor
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 1 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 6 evőkanál mandulaforgács


A lisztet, a cukrot és egy csipet sót keverj össze. Add hozzá a vajat kisebb darabokban, majd a tojást. A robotgép keverőspiráljával dolgozd össze az előzőket majd kézzel kicsit gyúrd át és oszd 6 egyforma darabra. Kicsit ellapogatva csomagod fóliába és tedd a hűtőbe kb. 1 órára.
A gyümölcstortaformákat vajazd- és lisztezd ki. Amikor még nem volt ilyen formám (nem mintha ma lenne, mert ma szuflé tálban készítem) muffin tepsibe tettem.
A sütőt 200°C-ra melegítsd elő.
A tészta csomagokat lisztezett deszkán, illetve pulton egyenként kb. 16 cm átmérőjű körré nyújtsd ki, és nyomkodd a formákba. (A tészta nagysága természetesen függ attól is, hogy milyen formával dolgozol.) Fontos, hogy a peremére is dolgozd ki az anyagot.
Az alját villával szurkáld meg.
Teríts rá sütőpapírt, majd nehezéknek egy-egy szárazbabot tegyél a papírra több helyre, hogy a felszálló meleg levegő ne tudja majd felemelni és így a kosárkák csak alulról piruljanak.
Kb. 15 percig süsd.
A tortácskáidat a formában hagyd kihűlni.
A gyümölcsöket tisztítsd és mosd meg majd csepegtesd le.
Tedd egy lábasba és önts alá 1 dl vizet, és a cukrot, majd forrald fel. Ezt 2-3 percig végezd.
A keményítőt keverd simára 4 evőkanál vízzel. Ezt öntsd a gyümölcsökre. Ez után forralj még egyet rajta. Hagyd hűlni olykor meg-megkeverve hogy ne bőrösödjön be.
A csokoládét törd össze és vízfürdőben olvaszd fel.
A tortácskákat vedd ki a formából, kend meg a csokoládéval az oldalukat és aljukat, majd hagyd száradni.
A gyümölcsöket oszd szét a formákba.
A tejszínt verd kemény habbá a vaníliás cukorral (habfixáló is mehet bele, ha nem azonnali fogyasztásra szánod), és nyomd a gyümölcsökre.
Díszítheted mandulával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése