2012. október 6., szombat

Körtés, kakaós kuglóf

A TV-m az ágyam végén áll. Nem sokat használom, általában az esti mese modern, "felnőttesített" funkcióját tölti be. A következő receptet izmaim aznap elbírt utolsó megfeszítése utáni megfeszítésével rögzítettem. Lassítva felültem az ágyamban és - fél kézzel, haldokló hattyú nyakkal - a telefonom mikrofonját a TV hangszórójához nyomva, csukott szemmel felvettem egy kuglóf receptet. Ez így felelevenítve elég bugyután, de egyben viccesen hangzik. A süti nem körtés volt, de még kakaós sem. Csupán az alapötlet tetszett meg, azaz, hogy lédús gyümölccsel készítsük a kuglófot. Fantasztikus! Így teljesen más értelmezést nyer az amúgy torkunk komfortja érdekében kávéval vagy teával fogyasztandó, szárazabb tésztájú édesség.


Hozzávalók (min. 25 cm átmérőjű forma)

  • 33 dkg finomliszt (+ a forma szórásához)
  • 1 mokkáskanál fahéj
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 22 dkg puha vaj/margarin
  • 33 dkg cukor (lehet barna is, vagy fele-fele arányban barna és fehér)
  • 4 tojás
  • 6 db kis kockákra vágott körte

Egy tálban összekeverjük a lisztet, a fahéjat, a szódabikarbónát és a sütőport.
Egy nagyobb tálban közepes fokozaton, legalább 15 percig felverjük a cukrot és a vajat.
Fokozatosan hozzáadjuk a tojásokat, a száraz alapanyagokat és a végül a körtét.
A kuglófformát kizsírozzuk, vajazzuk, margarinozzuk, lisztet szórunk bele és beleöntjük a tésztát.
Előmelegített sütőben, 160°C-on 1 órán át sütjük. A formában hűlni hagyjuk, majd kiborítjuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése