2012. szeptember 30., vasárnap

A legendás szőlős pite

Ha meghallom a szőlő szót, mindig ugyanaz a három történet jut az eszembe.
Az első, hogy első osztályban az első témazáróm első és egyetlen - tényleg egyetlen! - hibája a "szőllő" volt. 
A második, hogy a Nagypapám mindig azt mondta, hogy rágjam csak nyugodtan szét a szőlő magját, inkább hagyjon egy kis keserű ízt a számban, minthogy vakbél gyulladásom legyen. :O (Azóta számomra a szőlőmag rettegettebb dolog, mint Iván.)
A harmadik és egyben legkedvesebb szőlő story A szőlő és a Béres csepp majd' negyed évszázados legendája. Első emlékeim egyike, ami még a Barbie babáim ruháinál és cipőinél is jobban agyam puha falába fúródott az a Béres csepp. Ezt a Nagymamám ebéd után szeánsz szerűen, néma csend övezte, másodperc mutató - és számlálóként hüvelyk ujjal, az üveg alját kopogtatva cseppentett 30 cseppet a FRÖCCSBE. Nagyon sajnáltam Nagypapit, hogy ilyen szörnyűségben volt része. Bor is, csepp is - fújj. De még jobban sirattam magam, amikor évekkel később Anyukám kijelentette, hogy a tél közeledtével, mivel már iskolás nagylány vagyok, Béres cseppet fogok szedni. Hogy én? Béres cseppet? Asztalra csaptam és felháborodottan közöltem, hogy márpedig én biztosan nem fogok fröccsöt inni. 
- Miért kellene fröccsöt inni? - kérdezte Anyukám. 
Erre én: - Mert Nagypapi mondta, hogy a Béres cseppet kizárólag AZZAL lehet inni!  


Hozzávalók (26 cm átmérőjű, alján kikent tortaforma)
   
  • 2 marok vörös és fehér szőlő vegyesen
  • 125 g puha vaj/margarin
  • 200 g finomliszt
  • 1 csapott teáskanál sütőpor 
  • 100 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipetnyi só
  • 200 g tejszín
  • 1 tojás
  • 1 csomag vanília ízű pudingpor
  • 50 g kristálycukor

A vajat/margarint egy lábosba kis lángon felolvasztjuk, majd félretesszük hűlni.
A lisztet és a sütőport egy tálban alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a felolvasztott vajat/margarint.
Ezekből a hozzávalókból gyúrófejes robotgéppel először alacsony, majd magas fokozaton morzsát készítünk.
A tésztamorzsa háromnegyed részét kizsírozott, vajazott, margarinozott formába tesszük. 
Evőkanállal egyenletesen elnyomkodjuk a tésztát, majd rátesszük és egyenletesen elterítjük a tetején a félbevágott szőlőszemeket.
A tejszínt, a tojást, a pudingport és a cukrot habverővel összekeverjük, ráöntjük a szőlőre, majd az egészet megszórjuk a maradék morzsával.
A formát előmelegített sütőbe tesszük, és 180°C-on, alsó-felső sütéssel, 45-50 percig sütjük.
A süteményt a formában a süteményrácson hagyva kb. 10 percig pihentetjük, majd levesszük a forma oldalát. Egészen kihűtve tálaljuk. 

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése