Ha meghallom a szőlő szót, mindig ugyanaz a három történet jut az eszembe.
Az első, hogy első osztályban az első témazáróm első és egyetlen - tényleg egyetlen! - hibája a "szőllő" volt.
A második, hogy a Nagypapám mindig azt mondta, hogy rágjam csak nyugodtan szét a szőlő magját, inkább hagyjon egy kis keserű ízt a számban, minthogy vakbél gyulladásom legyen. :O (Azóta számomra a szőlőmag rettegettebb dolog, mint Iván.)
A harmadik és egyben legkedvesebb szőlő story A szőlő és a Béres csepp majd' negyed évszázados legendája. Első emlékeim egyike, ami még a Barbie babáim ruháinál és cipőinél is jobban agyam puha falába fúródott az a Béres csepp. Ezt a Nagymamám ebéd után szeánsz szerűen, néma csend övezte, másodperc mutató - és számlálóként hüvelyk ujjal, az üveg alját kopogtatva cseppentett 30 cseppet a FRÖCCSBE. Nagyon sajnáltam Nagypapit, hogy ilyen szörnyűségben volt része. Bor is, csepp is - fújj. De még jobban sirattam magam, amikor évekkel később Anyukám kijelentette, hogy a tél közeledtével, mivel már iskolás nagylány vagyok, Béres cseppet fogok szedni. Hogy én? Béres cseppet? Asztalra csaptam és felháborodottan közöltem, hogy márpedig én biztosan nem fogok fröccsöt inni.
- Miért kellene fröccsöt inni? - kérdezte Anyukám.
Erre én: - Mert Nagypapi mondta, hogy a Béres cseppet kizárólag AZZAL lehet inni!
Hozzávalók (26 cm átmérőjű, alján kikent tortaforma)
- 2 marok vörös és fehér szőlő vegyesen
- 125 g puha vaj/margarin
- 200 g finomliszt
- 1 csapott teáskanál sütőpor
- 100 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipetnyi só
- 200 g tejszín
- 1 tojás
- 1 csomag vanília ízű pudingpor
- 50 g kristálycukor
A vajat/margarint egy lábosba kis lángon felolvasztjuk, majd félretesszük hűlni.
A lisztet és a sütőport egy tálban alaposan elkeverjük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót és a felolvasztott vajat/margarint.
Ezekből a hozzávalókból gyúrófejes robotgéppel először alacsony, majd magas fokozaton morzsát készítünk.
A
tésztamorzsa háromnegyed részét kizsírozott, vajazott, margarinozott formába tesszük.
Evőkanállal egyenletesen elnyomkodjuk a tésztát, majd rátesszük és egyenletesen elterítjük a tetején a félbevágott szőlőszemeket.
A
tejszínt, a tojást, a pudingport és a cukrot habverővel összekeverjük, ráöntjük a szőlőre, majd az egészet megszórjuk a maradék morzsával.
A formát előmelegített sütőbe tesszük, és 180°C-on, alsó-felső sütéssel, 45-50 percig sütjük.
A
süteményt a formában a süteményrácson hagyva kb. 10 percig pihentetjük,
majd levesszük a forma oldalát. Egészen kihűtve tálaljuk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése