2012. július 16., hétfő

Mézes-citromos joghurt pohár, grapefruittal, naranccsal és karamellizált mogyoróval rétegezve

Ez az édesség egy népmese is lehetne. Mediterrán népmese, ami szájról szájra terjed, így mindig egy kicsit más a végkifejlet. Nem átallom tudatni, én is hallomásból értesültem róla, variáltam rajta, remélem Te tőlem látod először - amit szintén nem szégyellsz majd világgá kürtölni ;) - és hasonlóan csepegtetsz bele valami egyediséget.
Kitűnő, különleges és főként kényelmes vendégváró desszert, mivel egy nappal előre elkészítheted! Sőt, jó bor módjára az idő csak nemesíti ezeket az egzotikus ízeket.


Hozzávalók (4 fő részére)

  • 500 g natúr joghurt
  • 1 evőkanál méz
  • 1/2 citrom (leve)
  • 1 grapefruit
  • 1 narancs
  • 1 marék sózatlan mogyoró

A joghurtot gézlapra tesszük, majd egy éjszakára egy tálba helyezzük, illetve ha van olyan hosszú fakanalunk, ami átéri a mosogatót, arra kötjük batyuban a gézlapba zárt joghurtot és így csöpögtetjük. Ezzel a folyamattal távolítjuk el a joghurtban lévő savót, ami által tömörebb állagot kapunk.
A gyümölcsöket a hártyákat kikerülve gerezdekre vágjuk. (Így lágyabb és tisztább ízt kap a narancs és a grapefruit.)
A mogyorót (Ritkán és drágán találunk a boltok polcain sózatlan mogyorót, ám aggodalomra semmi ok. Vegyünk nyugodtan sózott mogyit mossuk meg, majd egy konyharuhán töröljük szárazra.) 1-2 teáskanál cukorral karamellizáljuk. Nagyon figyeljünk, folyamatosan kavarjuk, mert gyorsan leég! A cukros mogyorót levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni, majd eltördeljük.
A joghurtba belekeverjük a mézet és a citromlevelet. 
A pohár aljára kanalazunk egy 1-2 evőkanálnyit, majd pár gerezd grapefruitot, narancsot és mogyorót. Ugyanezt a rétegzést ismételjük míg a pohár meg nem telik. A folyamatot mindenképpen  pár szem mogyoróval zárjuk.
Tegyük hűtőbe minimum egy éjszakára.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése