2012. június 22., péntek

Sárgadinnyés-sárgabarackos pite

A sárga szó igencsak megosztja a véleményt. Lelki alkat és hangulat kérdése, hogy kinek mi jut eszébe róla. Ha aranyos, kertet gondozó nagymamák leszünk, csakis egy gyümölcs, zöldség vagy virág színe; ha rosszabb fajtájú kutya, akkor az irigység, ha hipochonder, kizárólag a sárgaság, mint kórság; illetve nemtől függetlenül, a végletekig vitt tevékenység okán, az eset másnapján bekövetkezendő tükörből visszahunyorgó arcszín; ha madár, akkor az unokatestvérem, Jancsi, a sárgarigó és így tovább. Ahány ház, annyi szokás, így szép az élet. Csak nehogy félreértsük egymást: én a körmömről mintáztam ezt a színt és desszertet. Az ujjam végéről, amin a történet két szereplőjén kívül a citrom is helyet kapott. Jelen állás és motivációm szerint éljen a nyár annak és minden gyümölcse. És persze The Yellow Submarine. Mert The Beatles-ből csak egy van.


Hozzávalók (gáztepsinyi)

  • 40 dkg finomliszt
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 20 dkg puha vaj/margarin
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 tojás
  • 1 dl tejföl (20%-os)

Töltelékhez
  • 60 dkg sárgadinnye (pucolva) és sárgabarack vegyesen
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás pudingpor

A lisztet morzsold el a vajjal/margarinnal, add hozzá a sütőport, a tojások sárgáját, a cukrot és annyi tejfölt, hogy jól gyúrható tésztát kapj. 1/2 órát pihentesd, majd válaszd ketté és egyik felével béleld ki a zsiradékkal (vaj/margarin/zsír) kikent tepsit.
A gyümölcsöt keverd össze a cukorral és a pudingporral, majd a oszlasd el a tésztán.
A gyümölcsöt fedd be a tészta másik felével, majd villával szurkáld meg a tésztát (hogy a gőz el tudjon távozni) és kb. 40 perc alatt, 180°C-on süsd aranybarnára. 

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése