2012. december 24., hétfő

Keksztekercs


Több forrásból hallottam, hogy egy mezei keksztekercset mindenki el tud készíteni. Teljesen igaz. Ha van egy jó és nagyon precíz recept. A mi családi receptünk az úgynevezett "Gyermekek főzőkanállal" című, ma már retrónak tartott süteményes könyvből származik. Ez a gyűjtemény kislányok és kisfiúk receptjeiből áll. Pontosabban, szerintem, a kislányok és kisfiúk kedvenc édességeinek receptjeiből, amit az anyukájuktól vagy a nagymamájuktól kérnek a kívánságkosárban. Ugyanis az én anyukám több évig kísérletezett a módszerrel, hogy ugyanolyan könnyen és szépen sikerüljön a kis hamis, mint Rátay Csilla, 13 éves, budepesti beküldőnek. Fortélyok szükségesek, vagy különben tényleg mezei lesz. Olyan vándorok étele, akik ott járnak, ahol a fű sem nő: ezért eszik meg a keksztekercset.


Hozzávalók (2-3 rúdhoz, 1 rúd, kb. 6 cm átmérőjű, kb. 25 szelet) 
  • 5 dkg kristálycukor (a ropogósság kedvéért)
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj/margarin
  • 1/2=250 g zacskó kókuszreszelék
  • 25 dkg darált háztartási keksz
  • 1 csésze ízesítetlen fekete kávé
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 2 teáskanál rumaroma

A puha vajat/margarint összekeverjük a kókuszreszelékkel és a kétféle cukorral. 
A "beburkolóhoz" a darált kekszbe öntjük a kávét, a rumaromát és a kakaóport. Összegyúrjuk és ha nem áll össze, pár csepp tejet adunk hozzá. Tej helyett jó a tömény szörp vagy a befőttlé is. (Ne áztassuk el, csak annyi folyadékot öntsünk a "tésztához", hogy cipó alakúvá gyúrhassuk.)
Ezután vegyünk egy bolti műanyag kiflis zacskót. Vágjuk szét, hogy akkora legyen, mint egy kinyitott kis füzet. Helyezzük rá a tésztát és ugyanekkorára nyújtsuk ki. 
Szép egyenletesen kenjük rá a krémet. Jó szorosan tekerjük fel segítve az ujjunkkal és a fóliával. 
A tekercsekre szórt kókuszreszelékben párszor meggörgetjük, ujjainkkal a reszeléket kicsit belenyomkodjuk.
A zacskó egyik szélére gurítjuk majd azzal együtt szépen belegöngyöljük. (Így biztosan minden részére kerül kókuszreszelék és a szagoktól is védjük.) Hűtőbe tesszük, kihűtve szeleteljük.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése