2011. május 8., vasárnap

Wellington marha

Ebben a fogásban az a legklasszabb, hogy az állatnak számos részéről (hátszín, felsál, esetleg lapocka) származó - jó minőségű - húsból elkészíthető. Ráadásul tésztát sem nekünk kell hozzá gyúrni.
Nem vagyok egy nagy tarka marha fan, de ehhez a ropogós csodához valóban csakis ez az édes, omlós, apró marha dukál.
Kevés hústartalmával, színes zöldségbélésével és roppanó bundájával könnyű, mégis kiadós főfogás.

Hozzávalók 4-6 személyre

Kevesebb főre is prímán elkészíthető a hozzávalók mennyiségének egy főre való elosztásával. Ha nem a szívünk csücske a csücsök, dolgozzunk egy helyett másfélszeres mennyiséggel.

1 közepes fej vöröshagyma
1 sárgarépa
1 szál zeller
1 burgonya
2 gerezd fokhagyma
olivaolaj (a napraforgó olaj és az oliva közötti különbség zongorázható, utóbbit ajánlom!)
4 szál friss rozmaring
egy marék fagyasztott zöldborsó
1 nagy tojás 
500 g darált marhahús
(lehetőleg tengeri sót használjunk, jobb, gazdagabb ízhatást érhetünk el vele, mint a konyhai sóval. Nem mellékesen pedig egészségesebb.)
frissen őrölt fekete bors (itt elhanyagolható a frissesség)
finom liszt
500 g fagyasztott leveles tészta

A hús

Tisztítsd meg a hagymát, a répát, a zellert és a burgonyát.
Darabold őket 1 cm-es kockákra.
Reszeld le a fokhagymát.
Tisztítsd meg a többi zöldséget is és azonos méretűre aprítsd fel.
Közepes lángra helyezett serpenyőbe, két gluggy :) oliva olaj után zúdítsd bele az összes zöldséget.
A rozmaring leveleket a szárról letépve aprítsd össze, majd a serpenyőbe szórva pirítsd kb. 8 percig.
Addig kavargasd, kevergesd, amíg szép színt nem kapnak.
Ezután öntsd hozzá a zöldborsót és pirítsd az egészet még 1 percig.
Az egész mixet szedd egy nagy tálba és várj türelmesen, amíg teljesen ki nem hűl.
A tojást üsd egy tányérba (nem kell szétválasztani a fehérjéjét a sárgájától) és verd fel.
Nagy csipet só és bors kíséretében add a húst a zöldségekhez, majd öntsd rá a felvert tojás felét.
Mindezt alaposan dolgozd össze kézzel.

A tészta

Szórd meg a gyúródeszkát és a sodrófát egy kevés liszttel, (kb. 2-3 nagy csipet/vigyázni kell, nehogy túllisztezd.) és nyújtsuk a tésztát A/4-es lap méretűre. 
A gyúrás közben időnként, ha ragadósnak érzed a tésztát, óvatosan lisztezhetsz rajta. 
Halmozd a húsos tölteléket a téglalap hosszabbik oldalának egyik szélére. 
Alakítsd hosszú hurkaformára, majd tekerd fel a tésztát úgy, hogy a tölteléket teljesen elfedje.
A tekercs két végét szaloncukorként csévéld össze, vagy párizsis csomagolásként hajtsd be, majd fel.
Helyezd sütőpapírra, zárként kend meg a maradék tojással a tekercs két végét és a tetejét, ahol esetleg szétnyílhat.
Előmelegített sütőben süsd egy órát, vagy ameddig szép, aranybarna színt nem kap.

Úgy gondolom ez a fogás köret nélkül is megállja a helyét, főleg, ha dupla adag leveles tésztával dolgozunk.

Jól illenek hozzá a párolt zöldségek és a krumplipüré is. 
Pecsenyelével is tálalhatjuk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése