2011. június 1., szerda

"Gumibogyó" erdei gyümölcs torta


Ez az édesség tökéletes lezárása egy Wellington marha-féle ebédnek. De bármilyen ebédé is. Bármilyen TV sorozaté, illetve vasalni valóé. Ha szereted a savanykás ízvilágú süteményt, ez az egyszerre könnyű és telt torta lesz a te legjobb barátod. Külön érdeme és mellette szóló érve, hogy kedvenc erdei gyümölcsödet, gyümölcseidet csempészheted a tészta tetejére.

Hozzávalók 1 tortaformához (28cm átmérőjű tortaformára)

A tészta, mint trón

100 g puha vaj/margarin (a margarinnal készített ínyencségeknél teltebb, gazdagabb íz után nyaldoshatjuk az ujjainkat, így melegen :) ajánlom)
150 g cukor
2 tasak vaniliás cukor (én egy zacskóval minden süteménybe csempészek tovább víve a családi hagyományt és a "titkos" siker kulcsát)
1 citrom reszelt héja
3 tojás
200 g búzaliszt
2 csapott teáskanál sütőpor
csipet só (ezt gyermekkori kis barátnőm nagypapájától, "ÖregFeri" :) bácsitól tanultam, aki profi szakács volt: "minden ételbe kell só, az édesekbe is, mert ez hozza harmóniába az ízeket".)
300 g mélyhűtött erdei gyümölcs mix, illetve szezonban természetesen friss válogatás

Első lépésként könnyed mozdulattal melegítsd elő a sütőt, hogy veled együtt ő is felvehesse a tempót. 
A robotgép legmagasabb fokozatán verd habosra a vajat/margarint.
Fokozatosan, kis adagokban add hozzá a cukrot, a vaniliás cukrot és a reszelt citrom héjat. Addig keverd, amíg teljesen sima masszát kapsz.
Ezután úgy tedd bele a tojásokat, hogy mindegyikkel minimum fél percig veresd a masinával.
Közepes fokozatra kapcsolva add az eddigiekhez a sütőporral alaposan elkevert lisztet. (nagyon fontos, hogy végig törekedj a tükör sima tésztára - szerintem ez a tuti tészta titka.)
A tésztaformát vajjal/margarinnal/zsírral - minden rést alaposan kitöltve, betapasztva - kend ki, majd a már kész tésztát öntsd bele. 
Helyezd a tetejére a gyümölcsöket és szépen oszlasd el rajta.
A formát tedd a sütőrácsra és süsd kb. 35 percig. 
Felső/alsó hőfokon kb. 180°C-on, légkeveréses sütőnél kb. 160°C-on készítsd.
Késszé a tűpróba után nyilvánítsd a tortát. Fogj egy fogvájót, vagy egy kés hegyét és szúrd a még sütőben tanyázó édességbe. Ha ráragad a tészta az eszközödre, ítéld vissza a rácsok mögé.
Sütés után a sütőben hagyd kihűlni a tortát, majd tálaláskor - ízlés szerint - szórd meg porcukorral.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése