2011. június 2., csütörtök

A csillagszeműt is helyben hagyó barackszemes


Anyukám ma már látott szép sárgabarackot a piacon, így még idejében szeretnék megosztani egy receptet. Biztos vagyok benne, hogy 1-2 hét múlva hemzsegni fognak a szebbnél szebb, sőt, a finomabbnál finomabb sárgabarackok. Néhány ember fejére is járna 1-2 rendesen kopogós adag, nemde? ;) 
A friss, lágyan rostos sárgabaracknál jobban már csak egyetlen egy „gyümölcs” tud rabul ejteni: a koktélcseresznye. :D 
Az agorára egyébként önmagáért is érdemes kilátogatni hétvégén. Olyan távolinak és furcsán csodálatosnak hat, mintha a Kr. e. V. században volnék.
A sütit persze konzervből is készítheted, de ha teheted, szerintem a fentiek szerint járj el. Fogadott és szeretett keresztanyukámhoz, Hugika nénihez vittem át a frissen készült finomságból, (már ennek is egy éve!) mert tudtam, hogy szeretni fogja, mivel nem csömör, tömör nyalánkságról van szó. Bellustól, a lányától és az én kedves pajtásomtól szájában a süteménnyel rögtön kaptam az utasítást, hogy hol van papír, dobott egy tollat, hogy írjam le most, de most azonnal a receptet. A helyébe egy másik lapon hajszínezési tippeket kaptam. És az üres tányéromat. Tuti biznisz volt. :)

Hozzávalók 1 (35X40 cm-es) gáztepsi

18 sárgabarack, vagy 1 kg-nyi konzerv (felezzük meg őket)

A tészta

200 g búzaliszt
2 ½ csapott teáskanál sütőpor
a szokásos 1 zacskó vaníliás cukor :)
a még szokásosabb csipet só
3 evőkanál kakaópor
5 tojás
125 g cukor
200 g puha vaj
150 g készen vett/vagy főzött, de kihűlt csokoládépuding

A tetejére

kb. 2 evőkanál sárgabarackdzsem (lehetőleg darabok nélküli, mert a dzsemezés funkciója itt a fényezés)

Ha konzerv barackkal dolgozol, először jól csöpögtesd le.
Végy egy tálat és egy kanál segítségével a lisztet alaposan keverd el a sütőporral és a kakaóval.
Egymás után „szórd” bele a többi hozzávalót és a konyhai robotgép legmagasabb fokozatán dolgozd össze kb. 2-3 perc alatt. A lényeg, hogy teljesen sima masszát kapj.
Béleld ki sütőpapírral a tepsit, majd öntsd bele a tésztát. A tetejét szép simítgasd el egy spatulával vagy egy késlappal.
Ezután tedd rá a sárgabarackokat. Domború oldalukkal felfelé, 4-5 cm-es szünetekkel, vagy ahogy adja magát.
Süsd kb fél óráig. Felső/alsó hőfokon kb 180°C-on, légkeveréses sütőnél kb. 160°C-on.
Miután negatív lett a tűpróbád, hagyd kihűlni a sütőrácson a sütit.
A dzsemet először egy kis edényben főzd fel, majd ecset segítségével kend meg vele a barackok tetejét. (ha nincsen ecseted egy mokkáskanál is remekül szuperál. önts egy fél kanálkával a barackra, majd a kanál domború oldalával egyengesd el a lekvárt.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése