2011. augusztus 4., csütörtök

Alparizos, gesztenyés "croissant" á la Nagyika

A hétvégén Bécsbe megyünk. Juhééé! - Ezzel, vagyis a puszta mozgásommal elmondható, hogy közelítek Párizshoz, így megragadom az alkalmat, hogy egy francia finomságot készítsek el: a croissant. Mindezt persze magyaros módon, nem is akármilyen magyaros virtuózitással: a szabolcsi sziporkával.
A nagymamám a világ legvagányabb nője. 158 cm-ével és 48 kg-jával leordította a csillagot is az égről, hogy gatyába rázódjon a 30 kamasz diák. Mindenki szerint hasonlítok rá. :D Ezek az emberek nem is értik, hogyhogy nem küldött még dísztáviratot a színművészeti egyetem, hogy felkérjen a taníttatásunkra, kifejező képességünk még pontosabb kimunkálására. Én tudom a választ: nincs nekünk ilyenre szükségünk, zsigerből jön az 5 személyes történet előadása és a bolondozás a köbön.
Szóval, Nagyikánál mindig alparizt reggeliztem pöttöm koromban.
Hogy mi is az? Egy VÁR LEKből. :)
És miből is készül? Hát ez az, amit velem tudatosan vagy tudattalanul, elfelejtettek közölni. Mármint, hogy az "alparíz" fondorlatos módon az alma-paradicsom rövidítése.
Első hallomásra öklendezve háborodtam fel, hogy miért mérgeznek és különben is. Elhatároztam, hogy soha nem eszek többet ilyen gusztustalanságot. Ez a soha fél évig tartott. Szerintem körülbelül akkorra mehetett ki a véremből. Így elkezdett hiányozni.
Bármennyire is fura ez a biokonyha által lenyűgözőnek tartott ízházasítás, gyümölcsöző kapcsolatot eredményez. :) Nem marad más, csak az édesen zamatos íz. Alparíz. Ámen.


Hozzávalók

  • 1 doboz leveles tészta (lapos)
  • 1 csomag mirelit gesztenye püré
  • 5 kanál alparíz lekvár (barack)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás fehérje
  • só/citromlé
  • tojássárgája






A leveles tészta lapokat 10 percig hagyd a pulton, hagy engedjen ki. Addig kész is a töltelék.
Reszeld le a még hideg, de nem fagyos gesztenyepürét.
Rakd hozzá a lekvárt és a vaníliás cukrot és keverd el. A masszát tedd félre.
Lisztezett pulton nyújtsd fele vastagságúra a tésztát. A tészta tetejére is tegyél egy csipet lisztet, különben hozzáragad a nyújtófa.
Egy kinyújtott lapot vágj négyfelé.
Tedd őket zsírpapiros tepsibe.
Ha mindez megvan, verd fel a tojásfehérjét a csipet sóval vagy löttyenet citromlével. Add a masszához lágy, keverő mozdulatokkal.
Kiskanállal oszd el a négyzetlapokon a tölteléket, majd tekerd fel.
Tojássárgájával kend le mindenhol, nehogy kinyíljon. Ügyelj a felhajtott végekre, és a "boríték" csücskére.
200°C-on, alsó-felső állásban, 20-25 percig süsd.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése