2012. február 17., péntek

Áfonyás sajttorta

     Időtlen és idétlen. Csupán egy betű eltérés de felcserélve óriási ballépés. Nyúl, legyek, ég. Azonos alakú szavak, mégis merőben különbözőek. Mer. :)
     Gondoltam utána nézek a híres amerikai édesség, a sajttorta genezisének. Ajánlóként: kipattant a szemem, mint a pattogatott kukoricáé. Hitted volna? A cheesecake egyrészről egy kekszalapú, édesített krémsajtból készített sütemény, másrészről pedig egy, az elmúlt századra jellemző fotóművészeti stílus. Első olvasat után a benyomásom nem volt más, minthogy nem csak a végtelenig játékos anyanyelvemen vannak grammatikai finomságok. Az amerikai angolban is, természetesen nyugatiasan, azaz szolid perverzséggel párosítva. Jobban a dolog után nézve azonban elnézést kértem magamtól - mint az esetek többségében alaptalan - előítéletem miatt.
     Ez a művészeti stílus felettébb dekoratív nőket kap lencse-, ceruza- és ecsetvégre, csakis a modellre fókuszálva, semleges háttérrel körítve a szexualitástól izzó alkotást. A képek pikánsak, a nők pajzánok, ám semmilyen értelemben sem illethetőek a pornográf jelzővel. Ez a játék a dús és kerek vonzalomról szól, nem puzzle darabka testrészekről. Az egészről és nem a részről. A csalogatás hangulata a teljes nőről hálóz be, ám nem ad konkrét ajánlatot, csak homályos, messzi reményt ébreszt. Ez zárja ki a közönségességét és ez nyit teret a humoros huncutságnak. Mint a képen, mint az életben. Ez vonzalom a Pin-up lányoknál látásunk és képzeletünk által kel életre. A többi érzékszerv mozgósításában a cheesecake vol. 1 magasan veri a fotómezőnyt. Meglátni és megkívánni a tükörsima sajtháromszöget 1-2 kerek, színes gyümölccsel megajándékozva. Megszagolni teljes méretében. Hallani a villa puha útját a krémen, reccsenve megtorpanva a kekszhez érve. Ízlelni a rétegeket külön-külön, majd egyben.
     Nyúld le a receptet és fuss, mint a nyúl!  


Hozzávalók (26 cm átmérőjű formához)

Az aljhoz
  • 120 g finomra reszelt keksz (én Győri zabfalatot használtam)
  • 55 g durvára tört dió
  • 30 g kristálycukor
  • 100 g puha vaj/margarin
 A krémhez
  • 540 g natúr krémsajt (Mascarpone, Philadelphia)
  • 180 g kristálycukor
  • 45 g étkezési keményítő
  • 240 ml tejföl (20%-os)
  • 3 db tojás
  • 3 db tojássárgája
  • 1 db citrom reszelt héja
 Szóráshoz
  • 120 g áfonya (A fagyasztott praktikusabb, mivel nem ereszt levet.)

Egy 22-26 cm átmérőjű csatos tortaformába szilikonos sütőpapírt csatolunk, majd a kívül kilógó papírt levágjuk.
Az torta aljához ledaráljuk/összetördeljük a kekszet és hozzáadjuk a durvára tört diót, a vajat, és a cukrot. Az egészet addig morzsoljuk, míg a kekszes elegy egyenletes nem lesz.
Az így kapott vajas morzsát a kipapírozott sütőformába tesszük, és az öklünkkel jó alaposan lenyomkodjuk a formában.
Az áfonyát a "tészta" tetejére szórjuk.
A krémhez az összes hozzávalót egy tálba mérjük, és jó alaposan elturmixoljuk.
Végül a sütőformát dupla réteg alufóliára tesszük és az összeturmixolt híg krémet akkora lendülettel az áfonyára öntjük, hogy az felkavarja a gyümölcsszemeket.
A forma alá tett alufóliának négy csúcsocskáján megmaradt fóliarészét összecsavarva sarkokat készítünk. Becsomagoljuk vele a sütőformát, hogy sütés közben ne folyhasson a formába a víz.
Az így kapott tortát egy magas peremű tepsibe tesszük, köré öntünk 1-2 cm magasan vizet, és 120°C-on kb. 90 perc alatt gőzfürdőben megsütjük.
Ezt a tortát sosem tudjuk frissen fogyasztani. Szobahőmérsékletre visszahűtjük, majd több órányi hűtőben hűtés után vághatjuk fel!

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése