2012. március 15., csütörtök

Ananászos batyu

A "mi van itthon" és "gyorsan meg kell enni, mert csak frissen jó" nagyszerű párosítása. Nem akarok belebonyolódni, nem látok se a hűtő.tök.be, se a kiskam.rák.ba, nem tudom mit szerettek, ez csak egy bátorító példa. 


Hozzávalók (6 fő részére)

  • 500 g leveles tészta
  • 1 doboz (125 g) Philadelphia krémsajt vagy más krémsajt, mascarpone
  • 1 doboz ananász konzerv (lehetőleg kockára a vágott fajtájú, nem a karika alakú)
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • csipet só
  • porcukor a szóráshoz
  • finomliszt a nyújtáshoz

A leveles tésztát lisztezett felületen 0,5 cm-esre kinyújtjuk. (A nyújtáshoz kb. fél marék liszt szükséges.)
A tésztából kis, hegyes késsel vagy recés tésztavágóval 8X8 cm-es négyzetlapokat vágunk.
Egy tálban alaposan összekeverjük a krémsajtot, az ananászt, a vaníliás cukrot és egy csipet sót. Megközelítőlegesen 80 kis ananász kockát adunk a krémsajthoz. (A többit magában elnassoljuk.)
A négyzetlapok közepére 3-4 szem krémsajtos ananászt halmozunk, ügyelve arra, hogy ne kerüljön túlságosan sok krém a tésztán.(Hiszen nem szeretnénk elázott leveles bagyut.)
A tészta lapocskák négy sarkát egy csúcsban összecsippentjük, majd a sarkokból felfutó részeket is bezárjuk. 
Ragasztóanyagnak a felvert tojást használjuk. Ujjainkat a tojásba mártva, vagy ecset segítségével megkenjük a széleket és újból végig nyomogatjuk a tészta "oldal zárait" és a csúcsát. (Ne ijedjünk meg, ha ennek ellenére is szétnyílnak a csomagocskák a sütőben, a művelet célja, hogy a megfelelő mértékben egybefogja a batyukat.)
Előmelegített sütőben 160°C-on, aranybarnára sütjük, kihűlés után ízlés szerint meghinthetjük porcukorral és egyszerre meg is ehetjük az egészet.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése