2012. március 21., szerda

Az eredeti olasz recept alapján, kenyértésztából készült pizza

Karácsonyra kaptam két üveg Jamie Oliver nevével és arcával ellátott paradicsomszószt. Nem nagy durranás, egy stock paradicsomalap.
 De Jamie Oliver által márka jelzett. Rémséges fogyasztói társadalomban élünk, melyben a reklámvilág a márkás termékek megvételére csábítja, sőt, néha kényszeríti lakosait. Hiú ábránd, hogy ebből az embertelen hipnózisból az óra szerepét átvéve kilengjünk és megálljunk. A hangvétel drámai és kritikai, de nem élcelődő. Az én esetemben - ez alkalommal - nem értékelődött fel ez a termék, tudtam, mit várhatok. Amiért szerettem volna egy ilyen üveget, az csupán az üveg matricáján lévő fickó miatt volt. Aki laza és vidám konyhai stílusával oly' kedves és ösztönző volt számomra konyha-baby korom óta. A "rusztikus", "két löket olivaolaj" és a nagy nyelések főzés közben. Ez az üveg nekem "csak" egy fénykép, amiről - mint a fényképekről általában - vajszínű - és szívű emlékek, szám szegleteit csiklandozó gondolatok futnak az agyamba.
A nagy durranás a tészta, amire a szósz került. Ez a tészta a Budapest Lenin úti Lapkiadó Vállalat 20-, forintos receptfüzetéből származik, amelyben szódásszifon szemüveges magyar, olasz éttermet vezető séfek tészta receptjei találhatóak. Fenomenális. 

 

Különleges kenyértészta

Hozzávalók (4 főre)

  • 30 dkg finomliszt
  • 0,5 dl olaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 0,5 dkg só
  • 1 tojás
  • 0,5 dl tej
  • 1 dkg kristálycukor

A cukrot feloldjuk a langyos tejben, hozzáadjuk a szétmorzsolt élesztőt és hagyjuk felfutni. (Ezt legjobban egy kis tányérral lefedett bögrében tehetjük meg.)
Az átszitált lisztbe beletesszük az egész tojást, hozzáadjuk a sót és az olajat, (Ebből meghagyunk egy evőkanálnyit a tészta megkenéséhez.) hozzáöntjük a felfuttatott (A bögre kb. 3/4-éig emelkedett, lukacsos, habos.) élesztőt és kb. 1-1,5 dl langyos! vizet,  majd a tésztát addig dagasztjuk míg el nem válik az edény falától.
A megmaradt evőkanálnyi olajjal a tésztát megkenjük, letakarjuk egy konyharuhával és langyos helyen (Én a sütőben szoktam, ügyelve arra, hogy valóban nagyon alacsony hőmérsékletűre melegítsem, majd kikapcsolom) kb. 45 percig kelesztjük.
Miután a tésztánk sokszorosára növekedett átforgatjuk, 8 gombócra szétszedjük és sütőpapírral vagy zsiradékkal (olivaolaj, étolaj, vaj, margarin, zsír) kikent tepsibe helyezzük, ahol további 15 percig kelesztjük. 
Ezután a tésztát az edény oldalához igazítva kézzel óvatosan szétnyújtjuk - ne adjuk fel, vissza-vissza ugrik a tészta -, majd rátesszük a tetszőleges feltétet, megszórjuk sajttal és előmelegített sütőben nagyon magas hőfokon: kb. 260°C-on aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése