2012. december 7., péntek

Süt Ő Tökös Muffin


A sütőtök kedvező élettani hatásainak felsorolásához két kezünk sem elegendő. Gyulladáscsökkentő, allergikus és légzőszervi rendellenességek népi gyógymódja. Olyan gazdag vitaminokban, mint a kisbabák orra a tök okozta sárga pigmentekben. Ha a bébipapi korszakból már kinőtt gyermeknek jótékony hatásainak ismertetésével reklámozzuk a sütőtök fogyasztását, legtöbbször fordítva sül el a dolog. Hiszen ha valami ennyire egészséges, az biztosan rémes ízű. Ha gyermekem lesz, nem fogom engedni, hogy játsszon ez étellel - az étkezés lesz játékos. Okosan fogok gazdálkodni kisfiam vagy kislányom egészségével: egy kellemesen édes, szép színű édességbe fogom csempészni a ő és a magam győzelmét. 

Hozzávalók (kb.24 kisebb muffinhoz)

  • 250 g sütőtök
  • 2 tojás
  • 80 ml olívaolaj/étolaj
  • 150 g liszt
  • 150 g barna/kristálycukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só 
  • ízlés szerint egy marék vágott dió és/vagy egy marék kockázott étcsokoládé 

Kimagozzuk és kis darabokra vágjuk a 250 g-nyi sütőtököt. Forró sütőben megsütjük. Ez igen sok idő, 1-1,5 óra is lehet.
Ha megsült hűlni hagyjuk majd pürésítjük.
Egy tálban összekeverjük a felvert tojásokat, az olívaolajat és a kihűlt tököt.
Egy másik tálban összemérjük a száraz anyagokat: a lisztet, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a csipet sót. (Valamint tetszés szerint a diót és a csokoládét.)
A két tál tartalmát kézzel vagy géppel összedolgozzuk (pár perc keverés elég!), majd papírkapszlikkal kibélelt muffin sütő formába adagoljuk. A formák 3/4-énél ne rakjunk bele többet, így sülés közben nem fog kifolyni a tészta. 
Előmelegített sütőben, 160°C-on, alsó-felső sütéssel körülbelül 20 percig sütjük. 
A tészta állapotát az úgynevezett tűpróbával teszteljük. Egy fogvájót, hústűt vagy késhegyet a tésztába szúrunk egészen az aljáig. Kihúzzuk belőle: ha az eszközön tészta maradt a süteményünk még nyers. Ha tiszta, a tészta megsült.

Jó étvágyat!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése