2012. december 6., csütörtök

Egy tökéletes névnap éjszakája #2



Úgy tartom, hogy a közmondások, sőt a közhelyek is igazak. Bár gyermekkoromban kétkedve és értetlenül morcogtam a „Ki korán kel, aranyat lel!” ékes szólás hallatán. Azt gondoltam a Nagyszüleim és a köztem lévő szakadék áthidalhatatlan, így ez a közmondás értelmével együtt számomra a homályba veszett.  Ám „ami késik, nem múlik” –  „leesett a tantusz”, amikor 8 éves koromban az Apukámmal való vasárnap reggeli piacozáskor valaki – akinek nyoma veszett – leejtett egy Bethlen Gábort. Fejedelmi dolog volt ez számomra. Világossá volt, hogy miért is kell korán kelni. Először is, hogy a legszebb árut kapjuk, méghozzá jó áron, valamint, hogy a malac mellé szerencse is társuljon. Másodszor, hogy a legszebb árut adhassuk a férfinak, mivel „a férfiakat a hasukon keresztül lehet megfogni”, továbbá „a férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út.”
A birtokomban lévő örök igazsággal közelítettem a Gergő naphoz. Csakis a legjobból, a lehető legjobban, a Legjobbnak.
„Azt hittem, hogy a múltkori születésnapi menüt nem lehet felülmúlni. De lehetett.”



Pármai sonka frissen sült, házi, vegán magos zsemlével, zöldfűszeres-füstöltsajtos mascarpone mártogatóssal


Frissen sült, házi, vegán magos zsemle


Hozzávalók (kb. 15 zsemléhez)

  • ½ fehér liszt (fele mennyiség lehet teljes kiőrlésű is)
  • 80 g olivaolaj vagy olvasztott vaj
  • 2 csapott evőkanál só
  • 2 csapott evőkanál cukor
  • ½ liter víz
  • ½ csomag élesztő (1 csomag is lehet, akkor könnyebb lesz a tészta)

Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót és a zsiradékot (olajot/vajat). Az élesztőt a cukorral elkevert langyos vízben felfuttatjuk. (kb.10 perc) A liszthez hozzáadjuk az élesztőt.  
Megdagasztjuk, kis cipókra osztjuk, majd a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
Meglapogatjuk, bevagdossuk, majd vízzel lekenjük a tetejüket; 1-1,5 óra langyos helyen (pl. egy kissé előmelegített, majd kikapcsolt sütőben) való kelés után 220°C-on, egyszer megforgatva a zsemléket 15-20 perc alatt készre sütjük.

Zöldfűszeres-füstöltsajtos mascarpone mártogatóssal

Hozzávalók (nagyon sok fő részére; kb. 10-15 zsemléhez)

  • 1 doboz Philadelphia krémsajt
  • kb. 5 dkg Karaván füstölt sajt
  • 2 marék apróra vágott metélőhagyma
  • ½ marék oregánó
  • 1 kávéskanál só
  • 1 teáskanál bors 

Egy tálban összekeverjük az összes hozzávalót, majd ízlés szerint sóval és borssal tovább javítjuk.


Lasagne al forno italiano


Hozzávalók
  • 1 fej vöröshagyma
  • ½ dl ét/olivaolaj
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 zeller
  • 15 dkg darált hús (szárnyas/sertés)
  • 8 púpos evőkanál paradicsompüré
  • egy szál zeller levél
  • ½ kávékanál só
  • ½ kávéskanál őrölt bors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 babérlevél
  • rozmaring (1 friss ágacska/fél  kaváskanálnyi szárított)
  • 1 dl tej
  • 1 kávéskanál oregánó
  • 10 dkg parmezán sajt (edámi vagy füstölt)
  • kevés vaj/margarin
  • 9 lasagne lap

Egy kis fej reszelt vöröshagymát ½  dl olajban megpirítunk, majd amikor sárgulni kezd, belereszelünk egy szál sárgarépát és egy kis darabka zellert. Ezekkel együtt tovább pirítjuk körülbelül 3 percig, majd beletesszük a 15 dkg darált húst és addig kavargatjuk, amíg a hús fehér színt nem kap. Ekkor felengedjük 8 púpos evőkanál paradicsompürével és beletesszük a fűszereket: egy szál zeller levelet, ½  kávéskanál sót, ½  kávéskanál őrölt borsot, 3 gerezd fokhagymát, 3 babérlevelet, és esetleg rozmaringot. Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje a ragut, majd lefedve NAGYON KIS LÁNGON legalább 2 órán át főzzük. Közben feltétlenül kavarjuk meg, és ha elfőné a vizét, picit mindig öntsünk utána. Amikor letelt a 2 óra, vegyük le a fedőt és körülbelül 5 percig fedő nélkül forraljuk. (Szinte végig kavarni kell.) Ekkor öntsünk hozzá 1 dl tejet és egy kávéskanál oregánót, majd az egészet rottyantsuk J össze és hagyjuk hűlni. Amíg a ragu hűl, reszeljünk le legalább 10 dkg (edámi és füstölt sajtot vegyesen) parmezán sajtot. Egy szögletes tűzálló tálat kenjünk ki margarinnal vagy vajjal és kanalazzuk bele a szósz 1/4- ét. Helyezzünk rá 3 lasagne lapot, majd ezt ismételve, amikor az utolsó adag szósz is a tésztára került, hintsük meg a sajttal.
Előmelegített sütőben 190°C-on, alsó-felső sütéssel ½  óra alatt arany barnára sütjük. (A széle kissé megkapódhat, ne ijedjünk meg.) 


Klasszikus vaníliás panna cotta őszibarack-, eper- és meggyzselé raguval



Hozzávalók 3 fő részére

  • 1 dl zsíros friss tej (minimum 3,5 %-os)
  • 6 dl 30%-os habtejszín
  • 4 lap zselatin
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 rúd bourbon vanília

A tejet és a tejszínt egy közepes, vastag aljú fazékba öntjük. (A vastag alj azért fontos, mert ezzel jelentősen csökkenthetjük a tej odakozmálásának esélyét.)
A vanília rudat egy éles kés hegyével hosszában szétvágjuk, majd magokat belekaparjuk a tejes tejszínbe.
Az üres rudat is belecsúsztatjuk az edénybe és alacsony lángon elkezdjük főzni az elegyet. Miután felforrt levesszük a tűzről, beletesszük a lapokat és a cukrot, majd folyamatos keveréssel hűtjük a már kész édességet. Langyossá válása után kis formákba, tálkákba öntjük, majd legalább 5 órára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor a kés élével körbe kanyarintjuk a desszert széle mentén a tálkák falát, majd lefelé fordítva ráhuppantjuk a tányérra.
Én ezt a lépést nem tettem meg, mivel a tetejére ragut helyeztem.
Ez különböző féleképpen is előállítható.
1.      Ha szerencsések vagyunk és házi dzsemmel/lekvárral vagyunk megáldva: egy kis lábosban közepes lángon felforralunk adagonként 2-3 teáskanál dzsemet, illetve lekvárt, majd a tűzről levéve egy fél lapzselatinnal (ne sokkal, mert gumi íze lesz) gyors tempóban elkeverve biztosítjuk a kellő rugalmasságot. Ne időzzünk sokat, azonnal tegyük a desszert tetejére. 
2.      Ha szerencsések vagyunk és találunk a boltban natúr joghurtot gyümölcszselével: egy kis lábosban közepes lángon felforralunk adagonként 1 „pohárka” zselét, majd egyenletesen eloszlatva az édesség tetejére helyezzük.
3.      Ha szerencsések vagyunk és van a spájzban befőtt: egy kis lábosban közepes lángon felforralunk levével együtt, adagonként 2-3 teáskanál befőttet, majd a tűzről levéve egy fél lapzselatinnal (ne sokkal, mert gumi íze lesz) gyors tempóban elkeverve biztosítjuk a kellő rugalmasságot. Ne időzzünk sokat, azonnal tegyük a desszert tetejére. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése