Úgy tartom, hogy a
közmondások, sőt a közhelyek is igazak. Bár gyermekkoromban kétkedve és
értetlenül morcogtam a „Ki korán kel, aranyat lel!” ékes szólás hallatán. Azt
gondoltam a Nagyszüleim és a köztem lévő szakadék áthidalhatatlan, így ez a
közmondás értelmével együtt számomra a homályba veszett. Ám „ami késik, nem múlik” – „leesett a tantusz”, amikor 8 éves koromban az
Apukámmal való vasárnap reggeli piacozáskor valaki – akinek nyoma veszett –
leejtett egy Bethlen Gábort. Fejedelmi dolog volt ez számomra. Világossá volt,
hogy miért is kell korán kelni. Először is, hogy a legszebb árut kapjuk, méghozzá
jó áron, valamint, hogy a malac mellé szerencse is társuljon. Másodszor, hogy a
legszebb árut adhassuk a férfinak, mivel „a férfiakat a hasukon keresztül lehet
megfogni”, továbbá „a férfi szívéhez a gyomrán át vezet az út.”
A
birtokomban lévő örök igazsággal közelítettem a Gergő naphoz. Csakis a legjobból,
a lehető legjobban, a Legjobbnak.
„Azt
hittem, hogy a múltkori születésnapi menüt nem lehet felülmúlni. De lehetett.”
Egy kis fej
reszelt vöröshagymát ½ dl olajban
megpirítunk, majd amikor sárgulni kezd, belereszelünk egy szál sárgarépát és
egy kis darabka zellert. Ezekkel együtt tovább pirítjuk körülbelül 3 percig,
majd beletesszük a 15 dkg darált húst és addig kavargatjuk, amíg a hús fehér
színt nem kap. Ekkor felengedjük 8 púpos evőkanál paradicsompürével és
beletesszük a fűszereket: egy szál zeller levelet, ½ kávéskanál sót, ½ kávéskanál őrölt borsot, 3 gerezd fokhagymát,
3 babérlevelet, és esetleg rozmaringot. Az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy
jól ellepje a ragut, majd lefedve NAGYON KIS LÁNGON legalább 2 órán át főzzük.
Közben feltétlenül kavarjuk meg, és ha elfőné a vizét, picit mindig öntsünk
utána. Amikor letelt a 2 óra, vegyük le a fedőt és körülbelül 5 percig fedő
nélkül forraljuk. (Szinte végig kavarni kell.) Ekkor öntsünk hozzá 1 dl tejet
és egy kávéskanál oregánót, majd az egészet rottyantsuk J össze és hagyjuk hűlni. Amíg a ragu hűl, reszeljünk
le legalább 10 dkg (edámi és füstölt sajtot vegyesen) parmezán sajtot. Egy
szögletes tűzálló tálat kenjünk ki margarinnal vagy vajjal és kanalazzuk bele a
szósz 1/4- ét. Helyezzünk rá 3 lasagne lapot, majd ezt ismételve, amikor az utolsó
adag szósz is a tésztára került, hintsük meg a sajttal.
Előmelegített
sütőben 190°C-on, alsó-felső sütéssel ½ óra alatt arany barnára sütjük. (A széle kissé
megkapódhat, ne ijedjünk meg.)
Hozzávalók 3 fő részére
- 1 dl zsíros friss tej (minimum 3,5 %-os)
- 6 dl 30%-os habtejszín
- 4 lap zselatin
- 10 dkg kristálycukor
- 1 rúd bourbon vanília
A tejet és a
tejszínt egy közepes, vastag aljú fazékba öntjük. (A vastag alj azért fontos,
mert ezzel jelentősen csökkenthetjük a tej odakozmálásának esélyét.)
A vanília rudat
egy éles kés hegyével hosszában szétvágjuk, majd magokat belekaparjuk a tejes
tejszínbe.
Az üres rudat is
belecsúsztatjuk az edénybe és alacsony lángon elkezdjük főzni az elegyet.
Miután felforrt levesszük a tűzről, beletesszük a lapokat és a cukrot, majd folyamatos
keveréssel hűtjük a már kész édességet. Langyossá válása után kis formákba,
tálkákba öntjük, majd legalább 5 órára hűtőbe tesszük.
Tálaláskor a kés
élével körbe kanyarintjuk a desszert széle mentén a tálkák falát, majd lefelé
fordítva ráhuppantjuk a tányérra.
Én ezt a lépést
nem tettem meg, mivel a tetejére ragut helyeztem.
Ez különböző
féleképpen is előállítható.
1.
Ha szerencsések vagyunk és házi dzsemmel/lekvárral
vagyunk megáldva: egy kis lábosban közepes lángon felforralunk adagonként 2-3
teáskanál dzsemet, illetve lekvárt, majd a tűzről levéve egy fél lapzselatinnal
(ne sokkal, mert gumi íze lesz) gyors tempóban elkeverve biztosítjuk a kellő
rugalmasságot. Ne időzzünk sokat, azonnal tegyük a desszert tetejére.
2.
Ha szerencsések vagyunk és találunk a boltban natúr
joghurtot gyümölcszselével: egy kis lábosban közepes lángon felforralunk
adagonként 1 „pohárka” zselét, majd egyenletesen eloszlatva az édesség tetejére
helyezzük.
3.
Ha szerencsések vagyunk és van a spájzban befőtt: egy
kis lábosban közepes lángon felforralunk levével együtt, adagonként 2-3
teáskanál befőttet, majd a tűzről levéve egy fél lapzselatinnal (ne sokkal,
mert gumi íze lesz) gyors tempóban elkeverve biztosítjuk a kellő rugalmasságot.
Ne időzzünk sokat, azonnal tegyük a desszert tetejére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése