2013. február 12., kedd

3 variáció sóspálcikára


Ezt a receptet kaptam. Szeretnék készíteni egy új címkét, amiben a "kisujjból kirázott", olyan "igazi nagyis", kiforrott és csak megközelítőlegesen hasonlóan előállított finomságok lennének. Ez lenne az első recept. Utána feltétlenül a lekváros bukta következne!



Hozzávalók (2 gáztepsi)

  • 500 g finom liszt
  • 3 kávéskanál só
  • 1 kocka Rama
  • 3 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 kis dobozos tejföl
  • 2 tojás
  • 250 g reszelt sajt + kb. 150 g a szóráshoz
  • 1 marék köménymag
  • 1 marék szezámmag
  • 3 teáskanál pirospaprika

Egy tálban átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, belemorzsoljuk a kis kockákra vágott, puha margarint. Az élesztőt kb. 0,5 dl langyos tejben felfuttatjuk. (Én egy bögrében szoktam, kis tányérral lefedve. Az élesztő akkor dolgozik, ha közel hajolva pezsgést hallunk.)
A felfutott élesztőt, a tejfölt, a 2 tojássárgáját és a reszelt sajtot tálba tesszük. Alaposan összegyúrjuk, majd konyharuhával lefedve langyos helyen, 2 órán át pihentetjük.
Mivel a tészta önmagában zsíros, a kinyújtáshoz nem lesz (vagy alig, ~ 1 hintésnyi) szükség liszthez.
A tésztacipót két részre osztjuk. Először az egyiket kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Lekenjük a pirospaprikával felvert tojásfehérjével és sajtot, köménymagot vagy szezámmagot szórunk rá.
Derelye szaggatóval felvágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Szorosan pakolhatjuk, nem fog széltében növekedni.
Előmelegített sütőben 170 °C-on 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A másik cipóval ugyanígy dolgozunk.

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése