Ez a sütemény Kurma dászától származik, az egyik legmenőbb krisnás mestertől, akit ez úton is üdvözlök.
Bár sok hozzávalót europanizáltam, bolt- és szupermarket baráttá tettem, szerintem tökéletesen visszaköszön az indiai ízvilág. Imádnivaló: fűszeres, karakteres íz, frissesség. Hiszen fő a természetesség, fő (és sül) az egészség! Mert tudod: Répa, (Retek, mogyoRó) koRán Reggel Ritkán Rikkant a Rigó. Főleg az, amelyik ebből belakmározik. Az nem rikkant. Folyamatosan sípol - ha felocsudott a mámorból.
Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortához
A tészta térképe
- 3 teáskanál citrom leve
- 310 ml tej
- 165 ml olaj
- 2 teáskanál reszelt narancshéj
- 185 ml cukor
- 3 teáskanál vaníliaeszencia (elhagyható)
- 375 ml teljes kiőrlésű liszt
- 375 ml finomliszt
- 1 1/2 teáskanál sütőpor
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1/2 teáskanál só
- 1 1/2 pohár durvára reszelt sárgarépa
- 1/2 pohár finomra vágott dió
A bevonat kivonatja
- 250 g lágy túrókrém (én millit vettem)
- 60 ml lágy vaj
- 60 ml porcukor
- 1 teáskanál vanília eszencia (elhagyható)
A citrom levet add a tejhez, majd savanyítsd meg.
(Tegyél a tejbe literenként néhány csepp citromlevet és 18- 22 °C-on hagyd állni, amíg a kívánt állagot el nem éri. Olyannak kell lennie, mint egy kefirnek.)
Keverd össze az olajat, a narancshéját és a cukrot, majd add hozzá a savanyított tejet és adott esetben a vaníliát. (ha nincs eszenciád, a cukorba is csempészhetsz egy jó adag vaníliás cukrot. Adj hozzá pár zacskónyit, majd vond le a cukor értékéből és annyival kevesebb sima cukrot használj.)
A liszteket szitáld át. Utána keverd össze a sütőporral, a sóval és a fűszerekkel.
Add hozzá a folyékony adalékokat, és addig keverd az egészet, míg sima egyveleget nem kapsz.
Ha ez megtörpént, add hozzá a sárgarépát és a diót. Kavargasd el szépen.
Vajazd ki a tortaformát. Gondosan, precízen, egyetlen rés, lyuk se maradjon szabadon.
Öntsd bele a tésztát és 180°C-on kb. egy óráig süsd.
Tűpróbával ellenőrizd, hogy készen vagy-e.
Hagyd hűlni egészen addig, amíg el nem válik a forma falától.
Ezután vedd ki belőle és hidegen kend meg, le, fel a finom mázzal, amit habverővel keverj össze.
Hűtőben tárold!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése