2011. június 19., vasárnap

Indiai RépatoRta


Ez a sütemény Kurma dászától származik, az egyik legmenőbb krisnás mestertől, akit ez úton is üdvözlök.
Bár sok hozzávalót europanizáltam, bolt- és szupermarket baráttá tettem, szerintem tökéletesen visszaköszön az indiai ízvilág. Imádnivaló: fűszeres, karakteres íz, frissesség. Hiszen fő a természetesség, fő (és sül) az egészség! Mert tudod: Répa, (Retek, mogyoRó) koRán Reggel Ritkán Rikkant a Rigó. Főleg az, amelyik ebből belakmározik. Az nem rikkant. Folyamatosan sípol - ha felocsudott a mámorból.



Hozzávalók 20 cm átmérőjű tortához

A tészta térképe
  • 3 teáskanál citrom leve 
  • 310 ml tej
  • 165 ml olaj
  • 2 teáskanál reszelt narancshéj
  • 185 ml cukor
  • 3 teáskanál vaníliaeszencia (elhagyható)
  • 375 ml teljes kiőrlésű liszt
  • 375 ml finomliszt
  • 1 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/2 teáskanál só
  • 1 1/2 pohár durvára reszelt sárgarépa
  • 1/2 pohár finomra vágott dió
A bevonat kivonatja

  • 250 g lágy túrókrém (én millit vettem)
  • 60 ml lágy vaj
  • 60 ml porcukor
  • 1 teáskanál vanília eszencia (elhagyható) 

A citrom levet add a tejhez, majd savanyítsd meg.
(Tegyél a tejbe literenként néhány csepp citromlevet és 18- 22 °C-on hagyd állni, amíg a kívánt állagot el nem éri. Olyannak kell lennie, mint egy kefirnek.)
Keverd össze az olajat, a narancshéját és a cukrot, majd add hozzá a savanyított tejet és adott esetben a vaníliát. (ha nincs eszenciád, a cukorba is csempészhetsz egy jó adag vaníliás cukrot. Adj hozzá pár zacskónyit, majd vond le a cukor értékéből és annyival kevesebb sima cukrot használj.) 
A liszteket szitáld át. Utána keverd össze a sütőporral, a sóval és a fűszerekkel.
Add hozzá a folyékony adalékokat, és addig keverd az egészet, míg sima egyveleget nem kapsz. 
Ha ez megtörpént, add hozzá a sárgarépát és a diót. Kavargasd el szépen.
Vajazd ki a tortaformát. Gondosan, precízen, egyetlen rés, lyuk se maradjon szabadon.
Öntsd bele a tésztát és 180°C-on kb. egy óráig süsd.
Tűpróbával ellenőrizd, hogy készen vagy-e.
Hagyd hűlni egészen addig, amíg el nem válik a forma falától.
Ezután vedd ki belőle és hidegen kend meg, le, fel a finom mázzal, amit habverővel keverj össze.
Hűtőben tárold!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése