2011. július 1., péntek

A hamm bekaplak pogácsa


A legjobb barátnőm, Ágika, réges régen egy utcányival arrébb lakott - a Hunyadivárosban ezt annyit jelentett: tág szomszédság kötött össze bennünket. Amikor átjött, mindig kínáltuk az éppen terítéken lévő aktualitással. De ő sosem kért. Kivéve egyszer. Amikor ezek a roppant apró pogik voltak a tányérra halmozva. 
" - Bedobok egyet."
Majd lehuppantott egy fél tányérnyit. De ez már olyan régi időre nyúlik vissza, mint a rétes tészta.
Azonban még mindig emlegeti, sőt a masnismadeleine csoportba írt is, kifejezve ezzel kívánságát a túrós pogácsa felé.
Szombaton buli előtt még itt tolta az asztalnál. Egy egész tányérnyival. :) ...

Hozzávalók 3 főre (3 cm-es szaggatóval)

  • 250 g margarin
  • 250 g finom liszt
  • 250 g túró
  • só, bors
A margarint morzsolt el az ujjaiddal és keverd a liszthez. 
Teljesen homogén masszát kell kapj ahhoz, hogy a túrót is bele tördelhesd.
Egy kávéskanál sót és egy fél kávéskanál borsot is elbír.
Miután ezt is megtetted, ismét gyúrd egységessé.
30 percre tedd jéghűtőbe, ha sima hűtő áll rendelkezésünkre, kb. 1 órára.
Kivétel utál hideg lesz, de nem fog leesni a karika gyűrű a kezedről, mert ráfagy. Ha meg nincs, akkor meg nem hisztizünk: gyúrjuk a tésztát. Ökölbe szorítod a kezed és a tenyered alsó felével keményén megdolgozod.


Ez után lisztezett deszkán vagy felületen 1 cm-es vastagságúra nyújtod.
Bevagdosod késheggyel a tésztát, majd lekened 1 nagyon jól felvert tojással, sós vízzel.
Belisztezett szaggatóval vagy pohárral kiszaggatod. A felesleget a fentiek szerint újból meggyúrod és kiszaggatod. Az utolsó "morzsáig".
Alsó-felső sütésnél, gázsütésnél 180°C-190°C-on, aranybarnáig sütjük.
(megfújjuk és már hamm, be is kaptuk)
NAGYON KÖNNYŰ! elkészíteni és megenni is. ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése