2011. október 21., péntek

Coming home - a visszatérés pitébe ágyazva



MZ/X, MZ/X jelentkezz!
Visszatértem! Működik az adóvevőm, azaz akadt pár olyan órám, ami fittyet hány az időre, így visszakapaszkodhattam a rózsaszín placcra - végre.
Visszatérésemnek, magamat meghazudtolni nem tudván, ütősnek illik lennie, így a mai sütemény megálmodója nem lehet kisebb név Bill Grangerénél, az ausztrál, nagybetűs Szakácsáénál. Ez garancia a sikerre.
A mester mesteriessége mellett valami izgalmasat is szerettem volna, így Bill egy - számomra - különleges receptjét választottam.
Ez az áfonyáns pitéé. Nem szeretem az áfonyát. Számomra "áááá!", "fonnnny...". De ebben a süteményben *alulról felülre csúsztatva a hangot* á! Áfonya! Ez olyan, mint a levesekben a gyökér. Utálom. "Mérgező rész." De a szereplése nélkül elveszne a teltség, a harmónia.
Így történik ez a következő receptben is.


Hozzávalók (6-8 személyre, 23cm átmérőjű piteformában)
  • 500 g liszt
  • 60 g porcukor
  • csipetnyi só
  • 360 g hideg vaj
  • 130 g tejföl
  • 500 g kék áfonya (friss, fagyasztott vagy aszalt)
  • 115 g kristálycukor
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj vagy citrom, citromlé
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 tojássárgája
  • cukor (szóráshoz)
Szitáld egy tálba a lisztet és a porcukrot, majd sózd meg egy csipetnyit. 
Morzsold szét a már negyed/fél órával hűtőből kivett vajat, majd a lisztes-cukros résszel gyúrd morzsalékossá.
Mindezt robotgép segítségével is készítheted: a száraz hozzávalókat a morzsolt vajjal, dagasztó fejjel gyúrd morzsalékossá. (Azért ne sima fejjel dolgozz, mert pillanatok alatt felkapja a tésztát - ezzel tönkre mehet a gép és morzsalékos sem lesz a tésztád.)
Add hozzá a tejfölt és keverd addig géppel vagy kézzel, amíg gömböc formát nem ölt. 
Oszd két részre a tésztát, tedd zacskóba, majd negyed órára a mélyhűtőbe/fél órára a hűtőbe.
A sütőt melegítsd elő 200°C-ra, gáztűzhely esetében 6-os fokozatra. 
Csomagold ki a tészta egyik felét, majd lisztezett felületen nyújtsd 4 mm-es körformára.
A tésztát nyomkodd bele a formába. A túllógó részeket késsel finoman vágd le.
A már megtöltött piteformát tedd a mélyhűtőbe 15 percre. 
A másik gombócot ugyanígy kinyújtjuk, és egy lábas fedelére borítva, fóliával letakarva tedd vissza a mélyhűtőbe.
A gyümölcsöt, a cukorral, a citrommal és a liszttel keverd össze. Egyenletesen terítsd szét a formában lévő tésztán. 
A széleit alaposan kend le tojássárgájával. (Ez azért szükséges, hogy a két tésztalap összetapadjon - ne váljon szét.)
Ezután helyezd rá a másik tésztalapot, a széleket ismét szépen levágva.
Nyomd össze a két tészta széleit, majd lisztbe mártott villával nyomkodd cakkosra a széleket.
A felső tésztalapot is kend meg a tojássárgájával. Szórd meg a tojásos tetőt bőségesen cukorral. 
A tésztát 5-6 helyen szúrd meg villával, hogy a gőz távozhasson. 
15 percig süsd, majd 170°C-ra, gáztűzhelynél 3-as fokozatra csökkentve a hőmérsékletet 35-40 perc alatt süsd aranybarnára.
Aztán recsegjen ám az a cukor!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése