2011. november 8., kedd

Csiki-csoki, a klasszikus, krémes csokoládé torta


Nagy Sex and the City rajongó révén nem juthat más az eszembe a csokoládé tortáról, mint a Mirandáról és az ő csokoládéjáról szóló rész. Amikor tasakból készít egy förmedvényes maszlagot, majd a kukába dobás után onnan nyalogatja a mázt, miközben telefonon jelzi Carrienek, hogy mindezen információra szüksége lehet a bulimia klinikára kerülése után.
A klasszikus csokoládé történet női szemmel. Mindezt kiegészítettem egy klasszikus recepttel, hogy egy igazi klasszis is itt tetszeleghessen, hiszen
nincsen rózsa tövis nélkül, nincsen gasztroblog csokoládé torta nélkül. Bon appetit mademoiselle, good evening Mr.!


Hozzávalók (22 cm átmérőjű tortaformához)

A mázhoz
  • 100 g étcsokoládé
  • 150 g sárgabarack lekvár
  • 125 ml tejszín
A tortához
  • 60 ml tej
  • 90 g barack lekvár
  • 30 g kakaópor
  • fél teáskanál vanília aroma
  • 115 g puha vaj (ne margarin!)
  • 2 tojás
  • 125 g finom liszt
  • 65 g kristálycukor
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • csipetnyi só


Vastagon vajazd ki a tortaformát. 
A mázhoz lábasban kis lángon melegítsd össze az eltördelt étcsokoládét, a tejszínt és a lekvárt.
Vedd le a tűzről és hűtsd langyosra, miközben néha megkavarod, majd öntsd bele a kivajazott formába.
Tedd tálba a kakaóport, majd 125 ml forró vízzel keverd csomómentesre, majd add hozzá a tejet, a vanília aromát és a barack lekvárt.
Egy másik edényben a puha vajat robotgéppel a legmagasabb fokozaton keverd habosra, majd add hozzá a kristálycukrot és azzal is keverd egy kis ideig.
Tedd bele egyenként a tojásokat, és mindegyikkel egy percig veresd.
A lisztet, a sót és a sütőport egy másik tálban keverd össze, majd kanalanként keverd a vajkrémbe. 
A tésztát öntsd a tortaformába és simítsd el egyenletesre.
A 180 °C-ra előmelegített sütőbe, gázsütőnél 4-es fokozaton, légkeveréses módon 30-35 percig süsd, természetesen a negatív tűpróbáig.
A tortát vedd ki a sütőből és fél óráig hagyd hűlni szobahőmérsékleten, majd az egészet tedd be a hűtőszekrénybe.
Hagyd kb. 20 percig, majd csatold le a tortaforma oldalát. (ha még nagyon sok máz kifolyna, ügyesen, gyorsan csatold vissza, és tedd vissza a hűtőszekrénybe.)
Ezután borítsd a tortát egy tálra, és ne ijedj meg, ha a máz egy része beleragad a formába. Nyugodtan kanalazd ki és egyengesd el a tortán.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése