Fiatal és nyitott vagyok, de spontán módon a "húsleves rántott hússal vasárnapi menü" híve lettem a gasztronómiai terepén. Persze ha úgy érzem, ki-, kipróbálok egy-egy újdonságot, különlegességet. Így voltam a mascarponeval is. Először kétkedve láttam hozzá a nyers olasz lágy sajttal való sütemény készítéséhez, de szerencsére ezúttal is mákom volt. ;)
Hozzávalók (12-14 szelethez):
A tésztához
- 5 tojás
- 8 dkg cukor
- 8 dkg liszt
- 6 dkg mák
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 50 dkg mirelit vagy befőtt meggy
- 10 dkg cukor (ha befőttel dolgozol, ezt hagyd ki, mivel az eleve cukrozott)
- 1 csomag vaníliás pudingpor vagy 4 dkg keményítő
- 4 dkg keményítő
A mascarponés részhez
- 50 dkg mascarpone
- 8 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- reszelt narancshéj
A tojásfehérjét, a kristálycukrot és a vaníliás cukrot verd kemény habbá.
Keverd a tojássárgákat simára, majd forgasd a habba.
A mákot, a lisztet és a fahéjat keverd el, majd óvatosan add a habhoz - ügyelve annak állagára.
Tégy sütőpapírt egy tepsibe, majd 1 cm vastagságúra kend rá az elkészített tésztát.
180 °C-os sütőben 12-14 percig süsd. (10 perc után már kezdheted ellenőrizni a tésztát, nehogy kiszáradjon és nehézséget okozzon a feltekerésnél.)
A töltelékhez a meggyet gyakori kevergetés mellett melegítsd fel a cukorral.
Ha befőttet használsz ne használd fel az összes levet.
Miután felfőtt a meggy, vedd le a tűzről és turmixold össze botmixerrel, hogy a meggyszemek széteshessenek.
Tedd vissza a tűzre.
A pudingport vagy a keményítőt keverd simára a vízzel, majd sűrítsd vele a felfőzött meggyet.
Hűlés közben a robotgép alsó fokozatán add hozzá a mascarponét, a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd gyors fokozaton habosítsd addig, amíg, míg krémes állagú nem lesz.
Ízlés szerint reszelt narancshéjat is adhatsz hozzá.
A már kihűlt mákos tésztáról óvatosan húzd le a papírt.
A tölteléket egyenként töltsd nyomózsákba, vagy bolti kiflis zacskóba, aminek kissé levágod az egyik sarkát.
Felváltva húzz csíkokat a tésztára.
Fontos, hogy az első csíkot ne a piskóta szélére nyomd, hanem 3-5 cm-rel bentebb, hogy fel tudd tekerni.
Miután végeztél a felcsíkozással a sütőpapír segítségével tekerd fel, majd tedd a hűtőbe.
Porcukorral meghintve tálalhatod.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése