2011. december 25., vasárnap

"Puhán roppanós és roppanósan puha" - A kekszséget megtagadó karácsonyi mandulás pite



Elhatároztam, hogy idén karácsonykor süti ügyben nem kerítek nagy feneket a trendy kinézetnek. Igazi nagymenő leszek és "ávántgárd" módon formátlan formákat kreálok. Ide is egy pamacs, oda is egy plötty és kész is az ünnepi finomság. Ki is választottam egy klassz keksz receptet. Utólag visszagondolva ezen a ponton hibáztam, hiszen szájában egy fűszállal játszó vándor művészként nem kellett volna holmi utasításokra hagyatkoznom. Már előzetes szövegértelmezésem után sem stimmelt a dolog, de a gyakorlatba helyezve a dolgot még gyalázatosabb részeredmények láttak napvilágot. Így egy pite formában, szétdúlt konyhában és könyékig ragacsos kezek között született meg a karácsonyi, egyébként a fentinek megfelelő: puhán roppanós és fordítva is igaz "laza" sütemény. A következő, már ráncba szedett recept igazán könnyű, tiszta! és ízletes.


Hozzávalók (pite forma)

  • 300 g szeletelt mandula
  • 1 mokkás kanál mandulakivonat
  • 6 tojásfehérje
  • 440 g cukor
  • 2 evőkanál margarin
  • 1 mokkás kanál őrölt fahéj
  • 120 g cukor
  • 4 evőkanál finomliszt
  • 1/4-ed zacskó sütőpor
  • málnadzsem



A szeletelt mandulát tedd egy zacskóba és kloffolóval vagy kanállal törd apróra.
Keverd össze a mandulakivonattal és az enyhén felvert tojásfehérjével.
Ezután add hozzá a cukrot, a margarint, a lisztet és a fahéjat.
Kicsit dolgozd át robotgéppel, de ne sokáig hagyd alatta, mert eltörik a habszerkezet.
A masszát öntsd a vajjal kikent pite formába.
Előmelegített sütőben, 180C-on percig süsd aranybarnára.
Hűtsd ki, majd tálaláskor kend meg a tetjét málnadzsemmel.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése