2012. január 28., szombat

Ropogós, fűszeres keksz, ahogyan Bill Granger és én szeretjük


Ez az istenien finom és aromás keksz ideális a délutáni csipegetéshez, hiszen igazán helyén valóan roppan harapáskor és ropog a fogak alatt, ezzel persze tisztes morzsa mennyiséget hagyva maga után és alatt. De kit érdekel ez, amikor a fűszerek tökéletes násza történik minden egyes harapáskor? A nászút, a vágyakozás íze pedig már a nyelés utáni pillatban elkezdődik... úgyhogy, morzsaszívót az ifjú párnak.





Hozzávalók (30 darabhoz)

  • 140 g puha vaj
  • 40 g barna cukor
  • 115 g kristálycukor
  • 1 tojássárgája
  • 30 ml melasz (ha ez nincs, akkor karamellizálj cukrot egy kis lábosban)
  • 150 g liszt
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • csipetnyi (tengeri)só
  • barna cukor (a bevonathoz)

    A vajat a kétféle cukorral keverd habosra.
    Add hozzá a tojássárgáját és a melaszt/házi cukorszirupot is.
    Keverd össze jól.
    Szitáld bele a lisztet és a szódabikarbónát, majd add- és keverd hozzá az összes fűszert.

    Teríts folpackot a munkaasztalra és a tésztát helyezd a közepére.
    Formáld kb. 15 cm hosszú, 4 cm átmérőjű hengerré.
    Szorosan csomagold be és fél órára helyezd a mélyhűtőbe, egy órára a hűtőbe.
    (A tésztát le is fagyaszthatod későbbi felhasználásra!)

    A sütőt 180°C-ra, gáztűzhelynél 4-es fokozatra melegítsd elő.
    A tésztahengert vedd ki a hűtőből/mélyhűtőből és szeleteld 5 mm vékony karikákra.
    Nyomkodd az egyik felét a tálba tett barna cukorba.
    A cukros oldalával felfelé, sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezve 8-10 percig, vagy sötétbarna színig süsd. (Hagyj a korongok között bőségesen helyet, mert a sütik igencsak meg fognak duzzadni!)

    Sülés után a tepsiben hagyd kihűlni, utána helyezd a kekszeket tálra.


    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése