Ez az istenien finom és aromás keksz ideális a délutáni csipegetéshez, hiszen igazán helyén valóan roppan harapáskor és ropog a fogak alatt, ezzel persze tisztes morzsa mennyiséget hagyva maga után és alatt. De kit érdekel ez, amikor a fűszerek tökéletes násza történik minden egyes harapáskor? A nászút, a vágyakozás íze pedig már a nyelés utáni pillatban elkezdődik... úgyhogy, morzsaszívót az ifjú párnak.
Hozzávalók (30 darabhoz)
- 140 g puha vaj
- 40 g barna cukor
- 115 g kristálycukor
- 1 tojássárgája
- 30 ml melasz (ha ez nincs, akkor karamellizálj cukrot egy kis lábosban)
- 150 g liszt
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 1/2 teáskanál őrölt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- csipetnyi (tengeri)só
- barna cukor (a bevonathoz)
A vajat a kétféle cukorral keverd habosra.
Add hozzá a tojássárgáját és a melaszt/házi cukorszirupot is.
Keverd össze jól.
Szitáld bele a lisztet és a szódabikarbónát, majd add- és keverd hozzá az összes fűszert.
Teríts folpackot a munkaasztalra és a tésztát helyezd a közepére.
Formáld kb. 15 cm hosszú, 4 cm átmérőjű hengerré.
Szorosan csomagold be és fél órára helyezd a mélyhűtőbe, egy órára a hűtőbe.
(A tésztát le is fagyaszthatod későbbi felhasználásra!)
A sütőt 180°C-ra, gáztűzhelynél 4-es fokozatra melegítsd elő.
A tésztahengert vedd ki a hűtőből/mélyhűtőből és szeleteld 5 mm vékony karikákra.
Nyomkodd az egyik felét a tálba tett barna cukorba.
A cukros oldalával felfelé, sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezve 8-10 percig, vagy sötétbarna színig süsd. (Hagyj a korongok között bőségesen helyet, mert a sütik igencsak meg fognak duzzadni!)
Sülés után a tepsiben hagyd kihűlni, utána helyezd a kekszeket tálra.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése