2012. február 1., szerda

Csípős diós csirkeszárny avokádókrémmel, ahogyan az Essencia Főzőiskola tanítja

In medias res, nem tagadom, pepecselős munka a csirkeszárny tisztítása. Ennek ellenére meleg szívvel, vendégvárásra ajánlom ezt az ételt. Az egészséges, pozitív értelemben vett "felvágás-hajlam" ilyenkor nyilvánul meg a legszebb módon, hiszen forrása a szívélyesség. E hajlam előtt meghajolva választottam az avokádót. Az alligátorkörte néven ismert gyümölcs számomra maga a megtestesült alkalmiság. Kezdve azzal, hogy gyümölcs, legtöbbször azonban mégis zöldség alakban tűnik fel. A hagymaféléktől a citrusokig, a chilitől a lágy zöldnövényekig bármivel nagyszerű íz - és szín duót, triót alkot, habár önmagában, egy piritóson is úrisan elterül. De ez már más tészta.



Hozzávalók (4 fő részére)

A csirkeszárnyhoz
  • 60 dkg csirkeszárny húsos vége
  • 10 dkg durvára darált/vágott/tört dió
  • 5 dkg vaj/margarin (A vaj selymesebb ízvilágot ad, a margarin viszont koleszterin barát.)
  • 3 szelet tósztkenyér/vagy ami otthon van :)
  • 1 evőkanál méz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors

Az avokádó krémhez
  • 2 nem túl érett (tehát nem puha) avokádó
  • 1 lime vagy citrom
  • 2 evőkanál mascarpone
  • bors

A csirkeszárnyakat késsel, - óvatosan - kaparó mozdulatokkal, a tollak állásával ellentétes irányban megtisztítjuk, (A tövénél nagyon sok toll-tok van, ezeket ügyesen ki kell húzgálni.) megmossuk és a csontról visszanyomogatjuk. 
A csont végén kis gombócokat formázunk, kitartóan felsegítve a csontról a húst.
A mézet elkeverjük az apróra vágott fokhagymával, majd a gombócozott csirkeszárnyakkal összeforgatjuk. Isteni, ám meglehetősen erős és mindent megbabonázó illata miatt folpackkal vagy alufóliával letakarva a hűtőbe tesszük. 
A kenyér héját levágjuk, majd durva morzsává tépjük-, csipkedjük és összekeverjük a dióval.
Az avokádókat hosszában körbe kanyarintjuk egy késsel, majd - mintha egy lottó gömböt csavarnánk szét - elválasztjuk az avokádó két felét. Így könnyen eltávolíthatjuk a magot. Kis kockákra vágjuk, villával elnyomkodva pépesítjük majd összekeverjük ízlés szerinti sóval és borssal, a reszelt lime/citrom héjával és levével. A mascarpone hozzáadása után szintén letakarva a hűtőben pihentetjük.
A csirkeszárnyakat megsózzuk, olvasztott vajban/margarinban majd a diós morzsában megforgatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, majd 200°C-os sütőben, lehetőség szerint alsó-felső sütéssel aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése