2013. június 21., péntek

Eperlekvár, Strawberry jam, Erdbeerkonfitüre



#Lekvárgyár vol. 1#

Kapcsolódó kifejezések: #a Nagymama szinonímája# #a doityourself öröme# #újítottan tradícionális# #mindig nyár# #egyszer szeretnék kiskertet és kiskamrát is# #Te?#



Hozzávalók (4 kis üveg)

  • 1200 g tisztított eper
  • 500 g kristálycukor
  • 1 csomag Dr.Otker Dzsemfix Extra 2:1

Fontos: szép, ép szemekből dolgozzunk, ne legyen túlérett a gyümölcs!




  1. Az epreket megmossuk, kicsumázzuk, a kisebb szemeket félre tesszük, a nagyobbakat félbe, több részre vágjuk.
  2. A vágott gyümölcsöket nagy lábasba tesszük, hozzáöntjük a cukrot és a dzsemfixet. Kis lángon főzzük, néha műanyag kanállal alákavarunk. A tetején képződő habot egy evőkanál segítségével folyamatosan leszedjük. 1-2 dl habra is számíthatunk. Forrás után botmixerrel kissé pépesítjük, majd hozzáadjuk az egész szem epreket és újraforrástól számítva 3-5 percig főzzük.
  3. A lekvárt alaposan kimosott! üvegekbe kanalazzuk és 5 percig fejjel lefelé tartva hűlni hagyjuk. (Ezzel tartósítjuk.) A légmentesítés miatt fontos, hogy az edény száját egy langyos vizes ronggyal tisztára töröljük mielőtt a fedélét rácsavarjuk.
Jó étvágyat!
U.i.: további várható ízek: citromos-sárgabarackos, meggyes, cseresznyés, körtés




Strawberry jam

#Jam factory vol. 1#
Related topics: #the synonym of grandmother# #the joy of do-it-yourself# #renewed traditional# #always summer# #one day I would like to have a little garden and a little pantry too# #and you?#

Ingredients (4 jars)

  • 1200 g cleaned strawberry
  • 500 g granulated sugar
  • 1 packet Dr. Oetker Jamfix Extra 2:1
Important: Work with nice, whole pieces, the fruit should not be too ripe.

1. Clean and stem strawberries, put aside smaller pieces, cut the bigger pieces into halves or more parts.
2. Put the cut fruit into a large pot, pour in sugar and jam fix. Cook on low heat, rarely stir it with a plastic spoon. Continually take off appearing foam on the top with the help of a tablespoon. You can count on about 1-2 dl foam. After boiling, make it into a puree with a hand mixer, then add whole strawberries and cook for 3-5 minutes counting from reboiling.
3. Spoon jam into thoroughly cleaned jars and leave them up-side-down to cool down for 5 minutes. (This is how you preserve it.) Because of vacuum sealing it is important that we wipe the top of the jar with a wet, warm cloth before we put its lid on it.

Enjoy!
P.S.: Further flavors that can be expected: lemon-apricot, sour cherry, cherry, pear.


Erdbeerkonfitüre


#Konfitürefabrik vol. 1#
Verwandte Ausdrücke:
#das Synonym von Großmutti# #die Freude des do-it-yourselfs# #erneuerte traditionell##immer Sommer# #eines Tages möchte ich gern einen Kleingarten und eine kleine Speisekammer auch# #und du?#

Zutaten (4 kleine Einsiedlegläser)

  • 1200 g Erdbeeren geputzt
  • 500 g Kristallzucker
  • 1 Beutel Dr.Otker Jamfix Extra 2:1
Important: arbeite mit schöne heile Erdbeeren, die Obst sollte nicht zu reif sein!
1. Die Erdbeeren putzen, entgrünen, die kleine Erdbeeren zur Seite legen, und die größere halbieren oder in kleineren Stücke schneiden.
2. Die geschnittenen Stücke in einen großen Topf tun und den Zucker und das Jamfix eingießen. Auf niedriger Hitze kochen, mit einem Plastiklöffel ab und zu rühren . Den sich drauf bildenden Schaum mit einem Esslöffel ständig entfernen. Man kann mit sogar 1-2 dl Schaum rechnen. Nach dem Kochen mit einem Handmixer pürieren, die ganze Erdbeeren dazugeben und von dem Wiederkochen für 3-5 Minuten kochen.
3. Die Konfitüre in gründlich gewaschene Gläser mit einem Löffel reintun und mit dem Kopf unter für 5 Minuten kühlen lassen. ( Das ist der Konservierungsprozess.) Wegen der Luftimpfung ist es wichtig vor dem Zurücktun des Deckels den Mund des Glases mit einem warmen Tuch zu wischen.

Guten Appetit!
P. S.: weitere Geschmäcke die noch kommen: Zitrone-Aprikose, Sauerkirsche, Kirsche, Birne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése