2013. július 16., kedd

Sárgabarackos-mandulás crumble, Apricot and almond crumble, Aprikose-Mandel Streusel




Tetszik vagy nem tetszik, én az a bizonyos listaírós típus vagyok. Most tetszik, mivel ez által valósulhat meg nagy tiszteletem a hétvége és az azzal – legalább törekvés szinten –  egyenlősítendő pihenés iránt. Ha este előkészítjük a crumble hozzávalóit, reggel tisztes idő alatt összedobható. Extra könnyedség, hogy a recept a gyümölcsöt befőtt formájában kívánja, így az év bármely’ időszakában hozzájuthatunk. Bár külalakra nem egy bálkirálynő látvány, én mégis vendégváró édességként készítettem. Ameddig sült, készülődtem. Ha nincs vendég, akár vissza is fekhetünk a vasárnap reggeli meséhez, a crumble biztosan nem fog megégni a sütési idején belül. Az is biztosra vehető, hogy vaníliafagylalttal, a ropogós felső réteget kiskanállal áttörve könnyen szétomlik a szánkban és az is teljesen biztos, hogy utána el kell terülnünk egy kicsit. Például sziesztára. Ahoj Hétvégország! (Az Ahoj szlovákul, csehül a szevaaasz. :) , úgyhogy ez így maradhat.)



Hozzávalók (3 főre, 6-7db ) /kb. 8 cm átmérőjű hőálló forma/

  • 400 g sárgabarackbefőtt leszűrve 
  • 300 g sárgabaracklekvár
  • 100 g liszt
  • 70 g mandula (én előre szeletelttel dolgoztam)
  • ½ teáskanál fahéj
  • 100 g hideg! vaj kis kockákra vágva
  • 50 g kristálycukor
  • 50 g barna cukor
  • vaníliafagylalt



Egy nagyobb tálban egy hosszúnyelű (lehetőleg műanyag) kanállal összekeverjük a befőttet és a lekvárt.

Egy másik tálban konyhakéssel kis kockákra vágjuk a hideg vajat, majd hozzáadjuk a lisztet, a fahéjat és a cukrokat. Ezek után szórjuk rá a mandulaforgácsokat és könnyed mozdulatokkal keverjük össze, így kevésbé fog összetörni a mandula és szebb végeredményt kapunk. 


Tipp 1: ha a vajat szeletelnünk kell, a kockázás pillanatáig tartsuk a hűtőben, különben nagyon nehéz, küzdelmes lesz a vele való munka.

Tipp 2: a barna cukorról: a barna vagy melaszos cukor állagra, illatra és ízre is különbözik a kristálycukortól. Tapadósabb, tömörebb, ragacsosabb és édesebb. Ez semmivel sem egészségesebb a kristálycukortól, kivéve, ha a nádcukoral vegyített formáját vesszük, mivel utóbbit nem finomítják, így nagy mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat és a cukornádból származó ásványi anyagokat.  Éppen ezért valamelyik recept nélkülözhetetlen része egy-egy bizonyos fajtájú cukor, ezért megtérül, ha befektetünk 1 kg nádcukorra vagy nádcukrot tartalmazó barnacukorra, hogy kisebb mennyiséggel, de tudjunk vele dolgozni.


A gyümölccsel elkevert lekvárt egyenlő részre osztva a formákba kanalazzuk, majd szem mértékkel ugyanilyen arányban rámorzsoljuk a mandulás tésztát.

Előmelegített sütőben, 180°C-on, lehetőleg alsó-felső sütéssel, 40-45 perc alatt ropogósra sütjük.


Tipp: a formákból gyakran kifolyik egy kis lekvár, így a sütő aljára való ráégését könnyen elkerülhetjük, ha egy téglalapnyi alufóliát helyezünk a sütő aljára.


Jó étvágyat!



Apricot and almond crumble

Like it or not, I am a typical list-writer. Now I like it because this virtue makes it possible for me to pay tribute to the weekend and to what it equals: rest. If the ingredients are prepared the previous night, you can make it in no time in the morning. It is an extra easement, that the fruits are required in the form of compote, so you can prepare it all throughout the year. Although eyes have seen prettier, I still prepared this dessert for my guests. I was getting ready while it was in the oven. If you are not waiting for a guest, you can even lie back in bed again and watch the morning cartoons – the crumble will not burn within its cooking time for sure. It is sure too, that -with vanilla ice-cream, cracking the upper layer with a teaspoon- it will melt in your mouth and it is positive that after this dessert you will need to recline on something soft and comfortable. Ahoj Weekendland! (Ahoj means Hello in Slovakian and Czech, so it can be left so.)

Ingredients:


  • 400g apricot compote (filtered)
  • 300g apricot jam
  • 100g flour
  • 70g almond ( I used sliced)
  • Half teaspoon cinnamon
  • 100g cold! butter (diced)
  • 50g granulated sugar
  • 50g brown sugar
  • Vanilla ice cream
In a big bowl mix the apricot jam and compote together with a long handled (possibly plastic) cooking spoon.
In another bowl dice the cold butter with a kitchen knife, and add the flour, cinnamon and sugars. Stir the almond also into the mixture with easy movements, so it will not break into little pieces and the outcome will be more attractive.

Advice 1: Keep the butter in the fridge until you use it. Otherwise it won’t be a bed of roses to dice it.
Advice 2: About brown sugar: Brown sugar differs in consistency, scent and taste from granulated sugar. It is stickier, solider and sweeter. It is not healthier than granulated sugar unless it includes sugar cane sugar, since the latter is not refined, it contains a lot of vitamin B and minerals. Therefore different kinds of sugars are essential ingredients in some recipes, so our investment will return if we buy a kilo sugar cane sugar or sugar which contains some of it, and use it up in small portions.
Portion the fruit mixture in small dishes and crumble the almond dough unto the top.
Heat oven to 180°C and bake for 40-45 minutes.

Advice: The jam sometimes overflows therefore it is a good idea to put a little baking paper on the bottom of our oven to prevent sticky, burnt smudges.

Enjoy!



Aprikose-Mandel Streusel (Süßigkeit mit bröckeligem Teig und butterzarter Frucht) 

Mag man mögen oder nicht/gefällt´s oder nicht, ich bin der sogannante Listeschreiber Typ. Jetzt mag ich es, weil so kann meine Ehre für das Wochenende und für die damit verbundene Ruhe - worum ich mich mindestens bemühen werde - verwirklicht werden. Wenn man die Zutaten für die Streusel vorbereitet, man kann die am nächsten Morgen in recht kurzer Zeit zusammenwerfen. Etwas, das das Rezept noch extra vereinfacht, ist dass die Frucht gedunstet gewünscht wird, so ist sie in jeder Jahreszeit verfügbar. Trotz des "nicht-Ballkönigin" Äußeres der Streusel, habe ich diese Süßigkeit für Gäste bereitet. Während der Backzeit, habe ich mich vorbereitet. Wenn es keine Gäste gibt, kann man sich noch zum "Sonntag-Vormittags-Märchenfilme" zurücklegen, denn die Streusel wird innerhalb der Backzeit sicherlich nicht verbrannt. Das ist auch sicher, dass wenn wir die knusprige obere Schicht mit einem Teelöffel durchbrechen, wird es mit Vanilleeis im Mund leicht auseinanderstürzen, und gewiss werden wir uns danach auch noch ein bisschen niederlegen müssen. Zum Beispiel zur Siesta. Ahoj Wochenendeland! (Auf slovakisch und tschechisch heißt Ahoj servuuuuus. :) Also, das kann man einfach so lassen.)

Zutaten (für 3 Personen, 6-7 Stück) /eine hitzenbeständige Backform, Durchmesser: etwa 8 cm/


  • 400 g Dunstaprikose abgetropft
  • 300 g Aprikosenkonfitüre
  • 100 g Mehl
  • 70 g Mandeln (ich habe mit bereits geschnittene Mandeln gearbeitet)
  • ½ Teelöffel Zimt
  • 100 g kalte! Butter in kleine Würfel geschnitten
  • 50 g Kristallzucker
  • 50 g Braunzucker
  • Vanilleeis

Den Dunst und die Konfitüre in einem größeren Schüssel mit einem langgriffigeren (möglicherweise Plastik) Löffel verrühren.
In einem anderen Schüssel die kalte Butter in kleine Würfel schneiden, dann das Mehl, das Zimt und die Zucker (Kristall- und Braunzucker) dazugeben. Danach, die geschnittene Mandel daraufstreuen und mit einer unbeschwerten Bewegung verrühren, damit die Mandel weniger zerbrochen wird und das Endergebnis schöner wird.  

Tipp 1: Wenn wir die Butter schneiden müssen, sollten wir sie bis zur ersten Sekunde des Schneidens im Kühlschrank behalten, sonst wird die Arbeit mit ihr sehr schwer und mühselig.
Tipp 2: Über Braunzucker: Der Braun- oder Rohrzucker unterscheidet sich von Kristallzucker in Konsistenz, im Geruch und auch im Geschmack. Er ist klebriger, fester, pappiger und süßer. Er ist nicht mal ein bisschen gesünder als Kristallzucker, außer wir nehmen den mit dem Rohr melierten Form, weil er nicht verfeinert wird und in großer Menge Vitamin B und vom Zuckerrohr stammende Minerale enthält. Genau deshalb ist eine Art von Zucker ein erforderlicher Teil von vielen Rezepten, und so lohnt es sich in 1 kg Rohzucker oder in Zucker, der Rohzucker enthält, zu investieren, sodass wir mit kleinerer Menge, aber arbeiten können.  

Die mit der Frucht zusammengemischten Konfitüre in gleichen Mengen in die Backformen löffeln, und dann in derselben Proportion mit Augenmaß den Mandelnteig daraufbröckeln.
Im vorgeheizten Backofen bei 180°C, möglicherweise mit Ober- und Unterhitze, in 40-45 Minuten knusprig backen. 

Tipp: Ein bisschen Konfitüre fließt öfters von den Backformen aus aber man kann vermeiden, dass sie auf den Boden des Backofens tropft, indem man  einen Stück Alufolie im Rechteck in den Boden des Backofens legt. 

Guten Appetit!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése